Питка в мултикукър

25/03/2020
"Как се готви питка в мултикукър - вижте по-долу "
Приготвяне80 мин.
Готвене45 мин.
Общо125 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо247
  • Преглеждания за месеца246
  • Преглеждания за седмицата28
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • мая - 1/2 пакетче прясна
  • брашно - 500 г тип 500
  • яйца - 2 бр. пресни
  • прясно мляко - 1 ч.ч. /200 мл/
  • захар - 1/2 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • семена - микс за поръсване
  • олио - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти се изваждат на стайна температура по-отрано.

В дълбока купа се слага брашното и се прави кладенче. В купичка се стрива маята и се размива с част от млякото. Отделя се единият жълтък за намазване на пухкавата питка и белтъкът и другото яйце се чукват в кладенчето.

Добавят се захарта и солта. Налива се прясното мляко и маята, която трябва да е шупнала вече.

Полека се разбъркват с чисти ръце съставките, поставени в средата на брашното, и се започва загребване по малко от брашното около кладенчето.

Смесва се първо като кашица, после още се разширява кръгът, сгъстява се сместа и накрая се обира всичкото брашно от стените на купата. Мачка се до поглъщане на брашното.

Обръща се върху чист и поръсен с брашно плот. Меси се и периодично се ръси брашно по работната повърхност, докато спре да полепва по нея и по ръцете.

Оформя се топка от приготвеното тесто, която се връща в голямата купа и се покрива на топло. Отбелязва се на око докъде е сместа в съда и се изчаква, докато втаса – да се надигне още толкова.

Оказа се, че яденето и питката ще имат нужда от фурната по едно и също време, защото исках и двете да са топли. Прецених, че мултикукърът ще помогне.... щом ми пече кексове, ще ми изпече и питка.

Когато обемът на тестото се удвои, то се разтегля на дебел фитил върху набрашнения плот, пресуква се и се навива на охлюв. Изважда се за удобство металната форма на мултикукъра и се намазва леко по дъното и стените.

Прехвърля се оформената питка в нея, покрива се и се оставя отново да втаса както е във формата. Става бързо, защото количеството не е голямо. След 30-тина минути се намазва леко с отделения жълтък на яйцето, поръсва се със семена и се връща формата в мултикукъра.

Настройва се на програма печене за 45 минути и на 180 градуса. За толкова ще ми стане готово и ястието.

Когато таймерът на уреда сигнализира за готовност, питката в мултикукър се изважда. Но преместих ястието на дъното на изключената вече фурна, а питката сложих в горната ѝ част до реотаните, за да придобие златистия цвят от жълтъка, защото в мултикукъра ми стоеше бледичка.

После може да се върне в уреда, за да се запази затворена на топло, докато ѝ дойде времето. А времето от фурната на нас ни стигна да си подредим масата, докато на топличко стояха и манджата, и домашният хляб.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар