Начин на приготвяне
За рецептата използваме ориз Карма, но и с друг вид ще се получи много вкусно.
Измерваме 2 чаени чаши, почистваме го, измиваме няколко пъти и по желание го накисваме, докато си приготвим другите заготовки.
Обелваме и нарязваме около 4 моркова на кръгчета или полумесеци, 2 глави стар лук и половин връзка магданоз (без дръжките) – на ситно.
В тава сипваме ориза, граха от буркан, зеленчуците и подправките: смлян черен пипер – половин равна ч.л. (най-вкусно се получава с пипер меланж), смлян кориандър – ½ равна к.л., кимион – половин ч.л., смляна хималайска сол – 2 ч.л. (равни) и накрая поливаме с около 1 с.л. зехтин или шарлан (студенопресовано нерафинирано слънчогледово масло).
Хубаво разбъркваме всички съставки с дървена бъркалка и заливаме с точно измерената пропорция изворна вода – в случая 5 чаени чаши.
Зареждаме селската гозба да се пече във фурната на 250 градуса за 45 минути, като единствено и само на 20-тата минута го разбъркваме апетитния ориз на фурна веднъж, а после го оставяме да се запече.
Докато се пече, си приготвяме бърканите яйца на тиган, които ще сипем върху ориза. Чукваме 3-те яйца в купичка, овкусяваме ги с 1-2 щипки сол, щипка черен пипер, кимион и по желание куркума. Разбъркваме ги хубаво с виличка и изливаме в керамичния тиган, в който вече сме си загряли 1-2 с.л. шарлан. Запържваме бъркайки, така че да се получат яйчени парченца.
Поднасяме порцията ориз със зеленчуци в дълбока чиния, поръсен с пържените яйца.
Този ориз на фурна с грах и пържени яйца е красиво и наситено на вкус, цвят и аромат ястие, подходящ за един уютен обяд!
Чудно Вкусно!