Начин на приготвяне
Пилешки бутчета се сваряват и след това се обезкостяват. Бульонът се запазва.
Картофите се обелват и нарязват на кръгчета. Картофите се овкусяват със сол, черен и червен пипер. На дъното на огнеупорна тава нареждаме картофи, за да се покрие. Тавата предварително сме намазали с олио.
В загрято олио запържваме лука и моркова. След като омекнат, прибавяме и нарязания на ситно чесън. След още малко се прибавя грахът и гъбите. Когато гъбите са се позапържилим прибавяме и накъсаното пилешко месо.
Разбъркваме всичко добре и добавяме 1/2 ч.ч от бульона на бутчетата. Овкусяваме със сол на вкус, черен пипер, червен пипер и магданоз. Сместа се оставя да покъкри за няколко минути на котлона.
След като сме свалили от котлона, сместа с пилешко към нея добавяме и нарязаните сварени яйца и нарязаните киселите краставички.
Всички продукти за картофената запеканка се разбъркват добре.
Върху наредените в тавата картофи се налива 1/2 ч.ч от бульона. Сместа с пилешко се разпределя върху картофите. Отгоре покриваме отново с картофи и поръсваме с малко олио.
Картофена запеканка с пилешко и зеленчуци се пече на 200 градуса за около 35 минути.