Начин на приготвяне
Обелете и сварете картофите в подсолена вода за около 20-25 минути. Прецедете и към тях добавете 50 г от маслото, млякото, черен пипер на вкус и пасирайте на пюре. Добавете 2 яйца при непрекъснато бъркане и разбъркайте много добре, оставете го настрани.
В тиган налейте част от олиото и добавете последователно нарязания лук на ивици, настъргания морков, нарязаните на малки кубчета тиквичка и гъби и задушете докато останат на мазнина.
Добавете граха и доматеното пюре, разбъркайте и посолете на вкус, гответе още не повече от 3 минути, отстранете готовите зеленчуци.
В друг тиган, нагрейте олиото и добавете каймата и черен пипер на вкус. Запържете докато стане на зрънца и с кафяв цвят, премахнете от огъня.
В тава, намаслена с останалото масло, разстелете половината картофено пюре равномерно.
Върху него разпределете зеленчуците, следва запържената кайма и настържете половината кашкавал върху нея.
Разстелете останалото картофено пюре равномерно, отгоре намажете със заквасената сметана и поръсете с нарязания на ситно магданоз.
Разбийте третото яйце с вилица и разпределете върху запеканката, поръсете с останалия настърган кашкавал.
Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса и печете да златисто-кафяв загар.
Невероятно вкусна, сочна запеканка, а ароматът в кухнята е неустоим!
Картофената запеканка със зеленчуци и кайма е готова.