Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс без яйца с ябълки

Кекс без яйца с ябълки

Мария ГулековаМария Гулекова
Помощник Готвач
4121k1621
Кекс без яйца с ябълки
Снимка: Мария Гулекова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
15
"Ябълков сладкиш без яйца - просто страхотен"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 1 кофичка
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 2 и 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • лимонова кора - 2/3 от лимона
  • ябълки - 2 - 3 бр.
  • пудра захар - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оставяме киселото мляко за около 2-3 часа на стайна температура.

След това в подходящ съд слагаме млякото и содата, разбъркваме и оставяме за 2-3 минути да шупне.

Към сместа добавяме захарта и разбъркваме добре с миксера.

След това добавяме и олиото и отново разбъркваме.

Когато всичко се разбърква добре, добавяме и предварително пресято брашното и бакпулвера и отново разбъркваме добре.

Към получената смес прибавяме предварително настърганите ябълки и лимонова кора.

Разбъркваме кексовото тесто с дървена лъжица и изсипваме всичко в предварително намазана с масло кексова форма.

Печем кекса без яйца в предварително загрята на 180°С фурна до готовност.

Когато извадим ябълковия кекс от фурната, го оставяме 10-15 минути да изстине и тогава го изваждаме от формата.

По желание кекса без яйца с ябълки се поръсва с пудра захар.

Виж също как се прави кекс стъпка по стъпка и защо понякога кексът е глетав.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: