Аспержи със сос Холандез и поширано яйце

Ирина КолеваИрина Колева
Новак
18
107
42
39
27/03/2020
"Класно изпълнение, което включва аспержи с поширано яйце и сос Холандез "
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо764
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата6
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • аспержи - връзка 250г
  • яйца - за поширане, брой по желание
  • сол
  • черен пипер
  • сос Холандез
  • жълтъци - 3 бр.
  • краве масло - 200 г (разтопено)
  • вода - 20 мл хладка
  • лимонов сок - 10 мл.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Краят на аспержите (около 3 см), където е побелял, се отрязва.

Аз лично обичам да ги беля, но ако сте намерили тънки, няма нужда. Аспержите ги изпекох на тиган с масло, сол и черен пипер.

За поширане на яйца ви трябва тенджера с вода и оцет. Загрейте вода (около 5 пръста от дъното) почти до точка на кипене (не трябва да бълбука и да ври силно). Добавете една супена лъжица оцет.

Разбъркайте водата, докато се завихри и сипете яйцето от ниско в средата (в окото на бурята). Правете яйцата едно по едно. Оставете за около 3 мин. Внимателно го извадете и сложете на хартия.

За сос Холандез е важно да си намерите идеалната купа и тенджера за водна баня. Купата не трябва да докосва водата. Сложете водата да заври и след това намалете котлона на ниска степен.

Сложете купата, добавете жълтиците и ги разбъркайте леко да се смесят. Добавете хладката вода и лимоновия сок и бъркайте, докато започне да се сгъстява леко.

Маслото трябва да е разтопено и добре хомогенизирано. Започваме с добавянето му капка по капка при непрекъснато бъркане.

Продължете да бъркате, докато започне да се сгъстява (ако усетите, че водата отдолу започва да завира, вдигнете купата над нея и изчакайте малко).

Накрая овкусете със сол и пипер (при нужда добавете щипка захар).

Поднесете аспержите със сос Холандез и поширано яйце.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Йорданка Тасева
Лесно за приготвяне, красиво и вкусно
0
0
Ирина Колева
Ирина Колева
30.03.2020 19:20
Благодаря!
0
0