Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Зелени аспержи със сос Холандез

Зелени аспержи със сос Холандез

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Зелени аспержи със сос Холандез
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
2
"Предястие за истински ценители на хубавата кухня"

Необходими Продукти

  • аспержи - 1 връзка, зелени (може и малко повече)
  • зехтин - 1 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • сол малдон - 2 - 3 щипки
  • За Сос Холандез
  • жълтъци - 3 бр.
  • масло - 250 г
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • вода - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте аспержите и прекършете в основата, там където свършва жилавата част и започва хрупкавата. Това се усеща лесно, като първо леко огънете стъблото и то само ви показва къде е чупливо.

В случай, че вашите аспержи са много дебели и трудни за огъване, тогава просто отрежете около 1-2 пръста от основата им.

Сложете ги в загрят тиган с лъжица зехтин, като в никакъв случай не трябва да са на купчина, а подредени една до друга. Добавете маслото.

Сложете съд на котлона на водна баня и разбийте в него жълтъците с водата, като добавите и лимоновия сок и солта.

Отделно разтопете маслото, без да е горещо, и го наливайте на тънка струйка към жълтъците, без да спирате да бъркате или разбивате с телена бъркалка. Огънят не трябва да е силен, за да не се пресекат жълтъците. Бъркането продължава интензивно до получаване на гладък, пухкав и ефирен сос.

Междувременно трябва да сте обърнали вече и аспержите на другия котлон, за да хванат загар и от другата страна. Целта е двата компонента от предястието да са готови по едно и също време.

Извадете готовите аспержи в плато, поръсете ги с люспеста сол Малдон и залейте със копринения сос Холандез. Поднесете веднага.

Зелените аспержи със сос Холандез са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: