Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Традиционен козунак с много конци

Традиционен козунак с много конци

Ирина КолеваИрина Колева
Новак
2018345135
Традиционен козунак с много конци
Снимка: Ирина Колева
1 / 6
26/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
8
"Време е да си припомните как се правят козунаци - даваме ви традиционна рецепта като начало"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг (за козунаци, но може и обикновено)
  • яйца - 4 бр.
  • мляко - 250 мл хладко
  • мазнина - 200 мл (олио/масло/свинска мас)
  • мая - 1 кубче прясна (може и суха 2 бр. пак.)
  • захар - 16 с.л. или 200 г
  • сол - 1 ч.л.
  • есенция - ромова или лим. кора, ванилия
  • стафиди - 100 г накиснати в ром
  • За отгоре
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - малко
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното (ако ползвате суха мая, я сложете в брашното).

Затоплете млякото, без да завира (може и в микровълновата). Добавете захарта да се разтопи. Охладете, колкото пръстът ви да търпи, и добавете 100 мл от разтопената мазнина. Натрошете в млякото и маята (ако ползвате прясна).

Разбийте яйцата и солта, добавете есенцията/кората от лимоните. Смесете яйчната смес с млякото и добавете постепенно в предварително направеното кладенче в брашното. Замесете меко и еластично тесто за козунак, като не би трябвало да ползвате повече от 100 г брашно за доомесването.

Направете дупка в тестото и добавете на 4 пъти останалата 100 мл разтопена мазнина. Трябва тестото да е усвоило напълно едната част, преди да добавите другата. Традицията повелява тестото да се бие 100 пъти, но и 50 стигат.

Аз процедирам така: след всяко добавяне на мазнина, по 10-15 пъти удрям тестото в плота, като също така раздърпвам, мачкам... абе, представяте си, че е главата на мъжо и бой :)

Ако желаете да добавите стафиди /накиснати в ром, бренди, ракия, водка, коняк - каквото има, за поне 30 мин/, го направете преди втасването.

Готовото пребито тесто слагате в намазнена купа, покрито със стреч или кърпа и забравяте за 2 часа.

След като втаса, идва моментът, в който да решите как да изглежда вашият козунак. За сплетен като моя претеглете общото тесто разделете на 3 топки. От всяка топка направете фитил и сплетете на плитка.

Ако желаете да добавите мармалад/шоколад, разточете всяка топка на правоъгълник и намажете, но не обилно.

Навийте на рула и пак сплетете на плитка козунака.

Преместете в намазнена и леко набрашнена форма/тава (в която ще печете). Оставете да втаса отново, покрит с кърпа или стреч за 40 мин.

Загрейте фурната на 190 градуса, разбийте 1 яйце с малко прясно мляко, намажете козунака и поръсете обилно със захар.

Печем традиционен козунак с много конци за около 30-40 мин (при нужда сложете фолио). Готов е на принципа на сухата клечка.

За шоколадова плънка

120 г натурален шоколад

30 г масло

1/2 чаена лъжица канела

Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня. Добавя се канелата и всичко се обърква хубаво.

Шоколадовата смес се изсипва върху лист хартия за печене и се разстила равномерно на правоъгълник. Оставя се да се охлади на стайна температура, а след това се слага в хладилник, докато стегне добре. Необходимото минимално време е 50-60 минути.

За козунак с плънка от шоколад разделете тестото от горната рецепта на две. Разточете едната топка на правоъгълник, голям почти колкото плънката. Сложете шоколадовия слой отгоре и навийте на руло. Отрежете рулото по-дължина на две и усучете двете двете половини с разрезите нагоре.

Забележка:

ВАЖНО! Всички продукти трябва да са затоплени, помещението, в което месите също.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: