Начин на приготвяне
Пресяваме брашното (ако ползвате суха мая, я сложете в брашното).
Затоплете млякото, без да завира (може и в микровълновата). Добавете захарта да се разтопи. Охладете, колкото пръстът ви да търпи, и добавете 100 мл от разтопената мазнина. Натрошете в млякото и маята (ако ползвате прясна).
Разбийте яйцата и солта, добавете есенцията/кората от лимоните. Смесете яйчната смес с млякото и добавете постепенно в предварително направеното кладенче в брашното. Замесете меко и еластично тесто за козунак, като не би трябвало да ползвате повече от 100 г брашно за доомесването.
Направете дупка в тестото и добавете на 4 пъти останалата 100 мл разтопена мазнина. Трябва тестото да е усвоило напълно едната част, преди да добавите другата. Традицията повелява тестото да се бие 100 пъти, но и 50 стигат.
Аз процедирам така: след всяко добавяне на мазнина, по 10-15 пъти удрям тестото в плота, като също така раздърпвам, мачкам... абе, представяте си, че е главата на мъжо и бой :)
Ако желаете да добавите стафиди /накиснати в ром, бренди, ракия, водка, коняк - каквото има, за поне 30 мин/, го направете преди втасването.
Готовото пребито тесто слагате в намазнена купа, покрито със стреч или кърпа и забравяте за 2 часа.
След като втаса, идва моментът, в който да решите как да изглежда вашият козунак. За сплетен като моя претеглете общото тесто разделете на 3 топки. От всяка топка направете фитил и сплетете на плитка.
Ако желаете да добавите мармалад/шоколад, разточете всяка топка на правоъгълник и намажете, но не обилно.
Навийте на рула и пак сплетете на плитка козунака.
Преместете в намазнена и леко набрашнена форма/тава (в която ще печете). Оставете да втаса отново, покрит с кърпа или стреч за 40 мин.
Загрейте фурната на 190 градуса, разбийте 1 яйце с малко прясно мляко, намажете козунака и поръсете обилно със захар.
Печем традиционен козунак с много конци за около 30-40 мин (при нужда сложете фолио). Готов е на принципа на сухата клечка.
За шоколадова плънка
120 г натурален шоколад
30 г масло
1/2 чаена лъжица канела
Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня. Добавя се канелата и всичко се обърква хубаво.
Шоколадовата смес се изсипва върху лист хартия за печене и се разстила равномерно на правоъгълник. Оставя се да се охлади на стайна температура, а след това се слага в хладилник, докато стегне добре. Необходимото минимално време е 50-60 минути.
За козунак с плънка от шоколад разделете тестото от горната рецепта на две. Разточете едната топка на правоъгълник, голям почти колкото плънката. Сложете шоколадовия слой отгоре и навийте на руло. Отрежете рулото по-дължина на две и усучете двете двете половини с разрезите нагоре.
Забележка:
ВАЖНО! Всички продукти трябва да са затоплени, помещението, в което месите също.