Начин на приготвяне
Предварително разтворете маята в топличкото прясно мляко с щипка захар.
След като шупне я добавете с към 3 ч.ч. брашно с разбитите яйца, захарта, киселото мляко, останалата захар, щипка сол, ванилената захар, ромовата есенция и портокаловата кора.
Започнете да добавяте постепенно брашното и разтопеното масло с олиото. Добавяйте брашно, докато не се получи стегната топка. Добре омесете тестото и оставете да втаса на топло.
Премесете още веднъж и пак оставете да втаса в покрита намазнена купа.
Разделете го на 3 части, направете ги на дълги фитили и ги сплетете, като добавяте между тях стафиди, сушени плодове, орехи и парченца локум.
Готовата плитка сложете във намазнена форма и отново оставете да втаса. Намажете с разбит жълтък и по желание поръсете с кристална захар.
Сложете козунака да се пече в умерено загряна фурна до готовност.
Козунакът на конци е много вкусен.
Коментари