Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Много пухкав козунак на конци

Много пухкав козунак на конци

Лилия Цачева/LipodveЛилия Цачева/Lipodve
Готвач
1872k5152
Много пухкав козунак на конци
Снимка: Лилия Цачева/Lipodve
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • суха мая - 18 г
  • захар - 1 с.л.
  • прясно мляко - 400 мл на стайна температура
  • лимони - кората и сока на 1
  • захар - 300г
  • краве масло - 60 г меко
  • олио - 60 мл
  • яйца - 6 на стайна температура
  • ванилия
  • брашно - 1 кг бяло + за доомесване
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се сипва в 200 мл от млякото заедно с 1 с.л. захар и се оставя да шупне.

Към останалото мляко в купата, в която ще месите, се добавят 6 белтъка и 5 жълтъка (1 жълтък се оставя за намазване), както и останалата захар.

Разбърква се добре. Добавя се шупналата в млякото мая, както и олиото, сока и кората от лимона и ванилията.

Разбърквате леко и започвате да добавяте брашното малко по малко, като бъркате с ръце или дървена лъжица. Когато започне да се оформя тесто, взимате по малко от маслото и докато месите, го инкорпорирате в тестото.

След като добавите цялото масло, тестото най-вероятно ще лепне, така че добавете съвсем мъничко брашно, без да спирате да месите, и повторете това колкото пъти е необходимо, така че да се получи гладко лъскаво и мокро тесто, което обаче не залепва по плота, така че да не може да се отлепи цяло.

Продължете да месите още около 10 минути, тестото ще стане еластично, пухкаво и меко, ако желаете, може и да удряте тестото в масата, аз не го правя, и въпреки това козунакът е пухкав като облак.

След като сте готови с месенето, сложете тестото в купа, на която сте намазали дъното и стените с олио. Завийте с фолио или сложете в плик, ако стаята ви не е достатъчно топла, завийте и с едно одеало.

Оставете да втаса, докато тестото не се надуе много и не започне да изглежда много пухкаво (да удвои обема си, даже повече), при мен отне 3 часа и половина.

След като втаса, изсипете тестото върху набрашнена повърхност и го разделете както искате, аз го разделих на половина, и едната половина разделих на 2, съответно се получават 2 малки и един голям козунак.

Оформете козунаците по желание, ако искате може да добавите и някаква плънка, и ги оставете да втасат отново около 30 минути или докато не се подуят и не изглеждат пухкави.

Сложете в предварително загрята на 200°С фурна и след 5 минути намалете на 170°C. Печете козунаците, докато не получат желания загар (при мен отне около 30-35 минути), и след това покрийте с фолио, за да не изгорят, и продължете печенето до готовност.

Аз ги пекох точно 60 минути, като след 45-тата проверявах с клечка за зъби дали излиза суха.

Щом са готови, ги извадете от фурната, а после и от формите и ги сложете много пухкавите козунаци на конци на решетка да изстиват!

Забележка: Изборът на великденски козунак не е лесен, затова можем да ви препоръчаме още няколко безупречни рецепти за козунак като козунак на конци, козунак без месене, царски козунак или пък просто класическия обикновен козунак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: