Начин на приготвяне
Маята се сипва в 200 мл от млякото заедно с 1 с.л. захар и се оставя да шупне.
Към останалото мляко в купата, в която ще месите, се добавят 6 белтъка и 5 жълтъка (1 жълтък се оставя за намазване), както и останалата захар.
Разбърква се добре. Добавя се шупналата в млякото мая, както и олиото, сока и кората от лимона и ванилията.
Разбърквате леко и започвате да добавяте брашното малко по малко, като бъркате с ръце или дървена лъжица. Когато започне да се оформя тесто, взимате по малко от маслото и докато месите, го инкорпорирате в тестото.
След като добавите цялото масло, тестото най-вероятно ще лепне, така че добавете съвсем мъничко брашно, без да спирате да месите, и повторете това колкото пъти е необходимо, така че да се получи гладко лъскаво и мокро тесто, което обаче не залепва по плота, така че да не може да се отлепи цяло.
Продължете да месите още около 10 минути, тестото ще стане еластично, пухкаво и меко, ако желаете, може и да удряте тестото в масата, аз не го правя, и въпреки това козунакът е пухкав като облак.
След като сте готови с месенето, сложете тестото в купа, на която сте намазали дъното и стените с олио. Завийте с фолио или сложете в плик, ако стаята ви не е достатъчно топла, завийте и с едно одеало.
Оставете да втаса, докато тестото не се надуе много и не започне да изглежда много пухкаво (да удвои обема си, даже повече), при мен отне 3 часа и половина.
След като втаса, изсипете тестото върху набрашнена повърхност и го разделете както искате, аз го разделих на половина, и едната половина разделих на 2, съответно се получават 2 малки и един голям козунак.
Оформете козунаците по желание, ако искате може да добавите и някаква плънка, и ги оставете да втасат отново около 30 минути или докато не се подуят и не изглеждат пухкави.
Сложете в предварително загрята на 200°С фурна и след 5 минути намалете на 170°C. Печете козунаците, докато не получат желания загар (при мен отне около 30-35 минути), и след това покрийте с фолио, за да не изгорят, и продължете печенето до готовност.
Аз ги пекох точно 60 минути, като след 45-тата проверявах с клечка за зъби дали излиза суха.
Щом са готови, ги извадете от фурната, а после и от формите и ги сложете много пухкавите козунаци на конци на решетка да изстиват!
Забележка: Изборът на великденски козунак не е лесен, затова можем да ви препоръчаме още няколко безупречни рецепти за козунак като козунак на конци, козунак без месене, царски козунак или пък просто класическия обикновен козунак.