Начин на приготвяне
Тази рецепта за ашуре е чудесен спомен от детството ми.
Принципно се приготвя в огромни количества, но се опитах да намаля всички продукти за по-малко порции. Направата е дълга, но вкусът е незабравим!
Като за начало е добре да накиснете във вода царевицата, боба и нахута (боба и нахута може да са от консерва).
Царевицата е много важно да не е сладка от консерва. Вкусът е друг, трябва да е сушена от кочан.
Тя се вари дълго на слаб огън. Затова като се накисне предварително във вода от вечерта, този дълъг процес се скъсява малко.
Всички варива се варят в отделни съдове според времето им за приготвяне без добавяне на сол, захар или нещо друго.
Млякото се сипва в дълбок съд и се вари на среден огън, добавя се захарта и се разбърква добре.
Всичко предварително сварено се добавя към млякото и се вари още 10-15 минути. Накрая се добавят стафидите и нарязаните на дребно кайсии.
Може да добавите и на ситно нарязан локум, може също така и нар да се добави. Има най-различни добавки към тази рецепта за турско ашуре.
Ако не ви е достатъчно сладко по ваш вкус, добавете още захар.
Оставя се настрана да изстине напълно и след това се прибира в хладилника.
Най-вкусното турско ашуре се сервира с парченца от обелената ябълка и смлени орехи.
Да ви е сладко!