Начин на приготвяне
Слагаме в купа хладката вода, щипката захар и сухата мая.
Разбъркваме, докато се разтвори маята и захарта.
След това добавяме олиото към тази смес.
В друга купа слагаме брашното и правим кладенче, към което сме добавили солта.
Изсипваме течните съставки при брашното и замесваме гладко тесто.
Тестото за пърленки разделете на 6 приблизително равни части, оформяме на топчета и оставяме да почиват покрити с кърпа за около 15минути.
Разточваме всички плоски питки с помощта на малко брашно и точилка на елипси с дебелина около 5 мм.
Тук вече имаме избор на печене - единият вариант е да се пекат на сандвич тостер - щом загрее, слагаме 1 питка вътре да се пече за около 2-3 мин.
Втория вариант е на грил тиган, като там трябва да се обръщат пърленките до готовност.
Готовите икономични пърленки може да намажем, ако желаем, с чесново масло или с масло и шарена сол или да поднесете натурални.