Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Еклерова торта»Еклерова торта с ванилов и шоколадов крем

Еклерова торта с ванилов и шоколадов крем

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Готвач
2331k1k2
Еклерова торта с ванилов и шоколадов крем
Снимка: Йозлям Кадирова
6 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Еклерова торта с два крема - безмерно удоволствие"

Необходими Продукти

  • Еклери
  • вода - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • Ванилов крем
  • прясно мляко - 500 мл
  • брашно - 2 с.л.
  • нишесте - 2 с.л. пшенично
  • захар - 1 в.ч.
  • ванилия - 1 ампула
  • масло - 40 г
  • Шоколадов крем
  • прясно мляко - 500 г
  • брашно - 2 с.л.
  • пшенично нишесте - 2 с.л.
  • захар - 1 в.ч.
  • какао - 1 с.л. с връх
  • течен шоколад - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Парено тесто за еклери:

В малък огнеупорен съд изсипете водата и олиото и ги поставете на котлона на умерена степен и ги оставете да заврат.

Когато това се случи, изсипете цялата чаена чаша наведнъж и бъркайте енергично, докато се образува тесто, което се отлепя лесно от стените на съда.

Преместете го в желязна купа, за да изстине по-бързо, както и бъркайте от време на време.

След като тестото се охлади, чукнете яйцата едно по едно, като след всяко бъркате енергично.

Разделете пареното тесто на 2 и преместете половината от тестото в пош, след което оформете първия ред от блата за тортата. В моя случай с пош оформих окръжности, между които се оставя малко място, за да може когато се удвои размерът му, да се образува цял блат. Разбира се, може да се направи по друг начин или да се изпекат просто еклерчета.

От другата част от тестото оформих венец от еклери.

Изпичат се на предварително загрята фурна на 190 градуса за 10 минути, на 160 градуса за 10 минути и още 10 минути се оставят на горещата фурна (като вече фурната е изключена), но нито веднъж вратичката на фурната не се отваря.

Ванилов крем:

500 мл прясно мляко се затопля на умерен огън, след което се прибавя захарта и се бърка, докато се разтопи. Добавя се и есенцията ванилия.

След като се е затоплило, се прибавят брашното и пшеничното нишесте и се бърка енергично, докато бучките изчезнат и кремът се сгъсти.

Смъква се от котлона и се прибавя маслото. Бърка се, докато се разтопи, както се бърка и от време на време, за да не хваща коричка и да се охлади по-бързо.

Шоколадов крем:

Затоплете прясното мляко със захарта. Добавете брашното, пшеничното нишесте и какаото и бъркайте енергично, така че да няма бучки. Разбърква се, докато кремът се сгъсти.

Прибавят се течният шоколад и маслото и се бъркат, докато всичко се разтопи.

Премества се в друг съд, бърка се от време на време, за да не хване коричка и да изстине по-бързо.

Сглобяване на еклеровата торта:

Във форма с махащо се дъно, се поставя първият блат и се изсипва единият от кремовете. В моя случай аз изсипах шоколадовия крем.

Разрязах си венеца от еклери на 2 и с помощта на пош го напълних с крем (ваниловия, но може да разбиете и течна сметана) и поставих венеца върху шоколадовия крем.

Останалия ванилов крем изсипах на празното място, което остана по средата.

Украсете вкусната еклерова торта на вкус. Аз разбих около 100 мл течна сметана, която изсипах върху крема (по средата) и направих вълнообразни линии с помощта на вилица.

Нека ви е сладко с тази еклерова торта с ванилов и шоколадов крем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
54
40
30
20
11
Дай твоята оценка: