Начин на приготвяне
Обелваме и нарязваме на тънки шайби полукръгчета картофите.
Добавяме и двете глави нарязан лук и олио. Олиото да е повечко - около 1 см на дъното на тенджерата. Объркват се добре със солта.
В тиган или тенджера се сипват в сгорещеното олио картофите и лука - сурови. На слаб огън с капак се задушават заедно.
По-късно, леко поомекнали се проверяват с дървена лъжица дали се режат лесно, като се бъркат няколко пъти, за да не загорят.
Картофите с лука са готови, когато те се режат лесно с лъжицата.
Оставят се да поизстинат малко настрани. В купа се разбиват с вилица яйцата, добавя им се малко сол.
Добавяме към яйцата изстиналата картофена смес и леко ги смесваме.
В тиган с d=26 (24) см слагаме малко олио, загряваме го.
Когато олиото е сгорещено вече, на слаб огън сипваме отведнъж сместа с картофи и яйца и леко местим тигана, за да се завият краищата на картофената тортия навътре.
Подхвърляме тигана почти на място около 10-15 сек. Когато вече има коричка в краищата, се мести енергично тиганът на котлона.
После обръщаме тортията върху голяма чиния или поднос и пак с малко олио в тигана я връщаме да се запече и от другата ѝ страна.
Сместа се запича и от другата ѝ страна, като пак леко разместваме и с дървената лъжица дооформяме краищата да станат гладки.
Добре запечена и от другата страна, испанска тортия е готова за сервиране.
Да ви е вкусно!
Коментари