Испанска Тортия

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
84733453
Испанска Тортия
Снимка: Геновева
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Даваме ви рецепта за традиционен испански специалитет - страхотна Тортия"

Необходими Продукти

  • картофи - 3 - 4 големи
  • яйца - 5 бр.
  • лук - 2 глави
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме и нарязваме на тънки шайби полукръгчета картофите.

Добавяме и двете глави нарязан лук и олио. Олиото да е повечко - около 1 см на дъното на тенджерата. Объркват се добре със солта.

В тиган или тенджера се сипват в сгорещеното олио картофите и лука - сурови. На слаб огън с капак се задушават заедно.

По-късно, леко поомекнали се проверяват с дървена лъжица дали се режат лесно, като се бъркат няколко пъти, за да не загорят.

Картофите с лука са готови, когато те се режат лесно с лъжицата.

Оставят се да поизстинат малко настрани. В купа се разбиват с вилица яйцата, добавя им се малко сол.

Добавяме към яйцата изстиналата картофена смес и леко ги смесваме.

В тиган с d=26 (24) см слагаме малко олио, загряваме го.

Когато олиото е сгорещено вече, на слаб огън сипваме отведнъж сместа с картофи и яйца и леко местим тигана, за да се завият краищата на картофената тортия навътре.

Подхвърляме тигана почти на място около 10-15 сек. Когато вече има коричка в краищата, се мести енергично тиганът на котлона.

После обръщаме тортията върху голяма чиния или поднос и пак с малко олио в тигана я връщаме да се запече и от другата ѝ страна.

Сместа се запича и от другата ѝ страна, като пак леко разместваме и с дървената лъжица дооформяме краищата да станат гладки.

Добре запечена и от другата страна, испанска тортия е готова за сервиране.

Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Много благодаря за рецептата. Получи се много вкусна тортия!
31.07.2023 05:53
2
Niki Zhelyazkova
Niki Zhelyazkova
Показа ми я испанка, така я прави тя. А аз съм виждала и други начини от познати, но винаги си я правя само по този начин. Благодаря ви за мнението!
07.04.2020 20:35
Потребител#250871
Потребител#250871
Това е най правилната рецепта за тортия,която съм чел на български. Точно така се прави.Поздравления!
06.04.2020 17:03
1