Начин на приготвяне
За този френски козунак затопляме млякото и към него добавяме маята, 4 с.л. от брашното и 1 с.л. от захарта. Оставяме за 10 минути настрани да се активизира маята. Разбъркваме сместа и оставяме за още 5 минути.
В дълбока купа пресяваме брашното и добавяме захарта, солта, ваниловата и лимонената захар. Разбъркваме и оформяме кладенче в средата. Вътре в кладенчето изсипваме сместа с маята, олиото, сметаната и яйцата.
Започваме да разбъркваме отвътре-навън до поемане на брашното. След това започваме да месим, като при необходимост добавяме още брашно. Месим до получаване на гладко тесто.
Покриваме тестото за сладкиша с мая с прозрачно фолио и го оставяме за час и половина да се надуе.
Размесваме леко втасалото тесто и го разделяме на 6 топки. Разточваме всяка топка на тънка кора. Мажем обилно с масло и поръсваме с канела пет от корите. Поставяме намазаните кори една върху друга, а отгоре поставяме ненамазаната кора.
Разточваме така подредените кори на една голяма правоъгълна кора. Отгоре разпределяме стафидите. Навиваме кората на руло и нарязваме на малки сладки рулца.
Подреждаме ги вертикално едно до друго в тефлонова форма за печене. Покриваме с фолио и оставяме сладкото руло за 30 минути да втасат още.
След това намазваме този уникален френски сладкиш със смес от разбит жълтък и прясно мляко и поръсваме със захар.
Печем лионския сладкиш за Великден на 180 градуса около 30 минути.