Gotvach.bg»Рецепти»Снакс»Чипс»Чипс от батат с пастет от тиквички

Чипс от батат с пастет от тиквички

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Чипс от батат с пастет от тиквички
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
63 мин.
Порции
2
"И това ако не е истинско кулинарно пътешествие за небцето - чипс от батат с пастет от тиквички"

Необходими Продукти

  • За чипса
  • батати - 1 бр. 280 - 300 г
  • зехтин - около 3 с.л. за овалване
  • мащерка - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • За пастет
  • тиквички - 350 г
  • лук - 100 г
  • чесън - 1 скилидка
  • зехтин - 15 г
  • лимонов сок - 10 г (от 1/2 не голям лимон)
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • кайенски пипер - за поръсване по желание
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За чипса от батат имате вариант да приготвите с кожата или да обелите.

В случай че изберете първия, трябва хубаво да почистите и изчеткате коричката от нечистотии, а след това обилно да измиете под течаща вода. Аз съм избрала варианта да обеля кореноплодния зеленчук.

За нарязването на кръгчета използвам резачка, за да бъдат всички парченца с еднаква дебелина. Старайте се да са възможно по-тънки.

Кръгчетата батат оваляйте със зехтин и подредете в тавичка, покрита с хартия за печене, която също може леко да намазните. Не застъпвайте парченцата. Отгоре поръсете с ароматна мащерка.

Изпечете чипса на два пъти в загрята на 170 градуса фурна - 10-12 минути от всяка страна, после оставете да изстине, без да струпвате, за да не омеква.

За компания на този чипс приготвяме пастет от тиквички, който е лесен и вкусен и чудесно си подхожда на вкус със сладкия картоф.

Нарежете лука и го задушете в зехтина, докато хубаво омекне. Сложете нарязаната тиквичка, обелена или не, както обичате. Посолете и поправете с кимион, лимоновия сок и гответе още около 10 минути или до пълното омекване, като бъркате периодично, за да не загаря.

Към готовите зеленчуци сложете чесъна и пасирайте вкусната разядка.

Ако има отделена течност, е добре тя да бъде отцедена.

Сервирайте чипса от батат с пастет от тиквички.

По желание поръсете с кайенски пипер.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: