Начин на приготвяне
За питките омесваме тесто, като в съда на хлебопекарната добавяме топлата вода. В единия край слагаме солта, а в другия захарта и олиото.
Изсипваме брашната, правим в тях кладенче и добавяме маята. Задължително грамажът се мери на електронна везна. Включваме на програма за месене на тесто.
После оформяме питки, оставяме ги за час на топло да втасват, намазваме ги отгоре с жълтък и поръсваме със сусам. Печем в предварително загрята фурна до 180 градуса за 20-30 минути.
Изпичаме телешките бургери в олио на тиган. От авокадото, домата, лимоновия сок, зехтина, белия пипер, лютия червен пипер, червения лук, солта, чесъна на прах приготвяме гуакамоле като ги пасираме в чопър.
Разрязваме питките на две, като потапяме всяка половинка в мазнината от тигана, в който сме изпекли бургерите.
После намазваме с доматен чили сос, нареждаме зелеви листа, поставяме телешки бургер (подправен допълнително с кимион, кориандър, черен пипер, пушен червен пипер), а върху бургера чедъра, докато е още топло месото.
Червения лук нарязваме на шайби и го запичаме със зехтин, малко сол и кафява захар във фурничка и го поставяме върху чедъра.
Продължаваме с пласт гуакамоле, следва барбекю сос и млечен сос (2 с.л. разбито кисело мляко със зехтин, сол и сух чесън). Поднасяме с чипс от батат.
Да ви е сладко с мексиканския бургер с чипс от батат!