Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Земели с чубрица и сусам

Земели с чубрица и сусам

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Земели с чубрица и сусам
Снимка: Марияна
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
3
"Знаете ли какво им липсва на тези земели... едно кебапче"

Необходими Продукти

  • чубрица - 2 с.л.
  • сусам - 2 с.л. или друг вид ръсеница
  • жълтъци - 1 бр. за намазване + 1 с.л. олио
  • олио - 3 с.л за тестото и 1 с.л за намазване
  • брашно - 2 1/3 ч.ч.
  • вода - 100 мл
  • прясно мляко - 50 мл
  • захар - 1 щипка
  • сол - 1 щипка
  • белтъци - 2 бр.
  • мая - 1 ч.л. суха
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в купа с помощта на сито.

Правим кладенче и в него слагаме двата белтъка, които предварително сме ги изкарали на стайна температура.

Слагаме вътре олиото и солта. Прибавяме прясното мляко, което е леко затоплено.

Водата също топла, слагаме в нея захарта, сухата мая и 3 с.л. от пресятото брашно от купата. Объркваме и оставяме на топло, докато шупне.

Става на гъста каша и бухва нагоре. Слагаме и нея. Замесваме меко тесто. Доомесваме го върху набрашнен плот.

Общо около 2 1/3 брашно отива.

Оставяме тестото за земелите да втаса, покрито с кърпа на топло.

Като втаса, като удвои обема си за около 40 мин, от тесто си откъсваме 7 равни по големина части за нашите хлебчета.

Оформяме си ги го на 7 големи топки. Подреждаме ги на разстояние едно от друго в тава, покрита с хартия за печене.

Разбиваме жълтък и 1 с.л. олио с виличка. Оставяме да втаса на топло, покрито с кърпа. Втасва 30 мин.

По-средата правим два разреза на кръст. Мажем отгоре малките питки с яйце с помощта на четка.

Ръсим така образуваните 2 части с чубрица, а др. 2 - с ръсеница на кръст.

Печем в загрята фурна до готовност.

Вече готови, хапваме земелите с чубрица и сусам така или с топло ястие.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: