Начин на приготвяне
Пресяваме брашното в купа с помощта на сито.
Правим кладенче и в него слагаме двата белтъка, които предварително сме ги изкарали на стайна температура.
Слагаме вътре олиото и солта. Прибавяме прясното мляко, което е леко затоплено.
Водата също топла, слагаме в нея захарта, сухата мая и 3 с.л. от пресятото брашно от купата. Объркваме и оставяме на топло, докато шупне.
Става на гъста каша и бухва нагоре. Слагаме и нея. Замесваме меко тесто. Доомесваме го върху набрашнен плот.
Общо около 2 1/3 брашно отива.
Оставяме тестото за земелите да втаса, покрито с кърпа на топло.
Като втаса, като удвои обема си за около 40 мин, от тесто си откъсваме 7 равни по големина части за нашите хлебчета.
Оформяме си ги го на 7 големи топки. Подреждаме ги на разстояние едно от друго в тава, покрита с хартия за печене.
Разбиваме жълтък и 1 с.л. олио с виличка. Оставяме да втаса на топло, покрито с кърпа. Втасва 30 мин.
По-средата правим два разреза на кръст. Мажем отгоре малките питки с яйце с помощта на четка.
Ръсим така образуваните 2 части с чубрица, а др. 2 - с ръсеница на кръст.
Печем в загрята фурна до готовност.
Вече готови, хапваме земелите с чубрица и сусам така или с топло ястие.
Да ви е сладко!