Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с конфитюр и белтъчен крем

Кекс с конфитюр и белтъчен крем

Кекс с конфитюр и белтъчен крем
Снимка: Цветомира Иванова
1 / 4
31/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Пухкав кекс с конфитюр и белтъчен крем - да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 3 бр.
  • белтъци - 3 бр. /за крема/
  • захар - 1 ч.ч.
  • конфитюр от малини - 1 и 1/2 ч.ч. (или др.)
  • вода - 1 и 1/2 ч.ч. топла
  • олио - 1 /2 ч.ч.
  • брашно - 3 ч.ч.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • сол - щипка
  • захар - 4 - 5 с.л. за карамел и 12 с.л. за белтъците
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбих яйцата, жълтъците и захарта с миксер. Добавих олиото. След това конфитюра от малини с топлата вода.

Накрая прибавих на части брашното със содата, като бърках с дървена лъжица.

Тази смес за вкусния кекс сипах в тава с хартия за печене, леко намазнена. Пекох на 180 градуса в предварително загрята фурна около 45 мин.

Приготвения кекс оставих да се охлади напълно във фурната. След като се охлади, разрязах кекса със сладко на два блата с остър нож.

Сложих единият блат в поднос и го намазах обилно с конфитюр. Отгоре сложих другия блат.

Разбих 3 белтъка с щипка сол. След това прибавих 12 с.л. захар - по 4 на белтък. Трябва да получим меренг като за целувки.

В метален съд на котлона сложих 4-5 с.л. захар и бърках до получаване на карамел. Много бързо сипах карамела при разбитите белтъци и разбих с миксер.

Този карамелено-белтъчен крем е на почит в къщи и аз често го ползвам за торти и сладкиши.

Намазах обилно и навсякъде сладкиша.

Кексът с конфитюр и белтъчен крем е любим на малки и големи!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: