Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Шоколадова торта»Шоколадов сладкиш с белтъчен крем

Шоколадов сладкиш с белтъчен крем

Шоколадов сладкиш с белтъчен крем
Снимка: Потребител#196367
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Когато сладкишът е шоколадов, насладата е гарантирана"

Необходими Продукти

  • За сладкиша
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • какао - 1/2 ч.ч. органично
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • есенция - ванилия
  • За крема
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 150 г
  • прясно мляко - 600 мл
  • нишесте - 1 пакетче ванилия
  • ванилия
  • За декорация по желание
  • шоколад - разтопен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За сладкиша разделете яйцата на белтъци и жълтъци, разбийте белтъците с половината захар, а жълтъците - с останалата захар. Към жълтъчната смес прибавете прясното мляко, олиото, бакпулвера и ванилия.

Пресейте брашното заедно с какаото и ги добавете на части към сместа. Накрая прибавете внимателно разбитите белтъци. Изсипете сместа в избраната форма (аз използвах 2), която сте постлали с хартия за печене. Печете сладкиша в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.

Оставете готовия сладкиш да се охлади. Вкусен е и самостоятелно, но с крем е направо страхотен.

За крема разделете яйцата на жълтъци и белтъци, жълтъците смесете с 50 г захар, нишестето и 100 мл от млякото, бъркайте до получаване на гладка кашичка, останалото мляко излейте в тенджера и загрейте, докато заври. Към заврялото мляко добавете сместа с нишестето, докато бъркате енергично, за да не се образуват бучки. Оставете крема да се охлади.

За белтъчния крем пригответе захарен сироп от 100 г захар и 100 мл вода, варете сиропа, докато достигне температура 120 градуса, а когато температурата стигне 118 градуса, започнете да разбивате белтъците.

Готовия захарен сироп изсипете на струйка към белтъците, докато разбивате с миксер, разбивайте още 5-7 минути, докато се получи гъст и лъскав крем. Смесете двата крема с помощта на шпатула.

Получава се много пухкав крем, накрая добавете ванилията и разбъркайте. Нанесете готовия крем върху сладкиша и оставете да стегне в хладилник за няколко часа.

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: