Начин на приготвяне
Разбих яйцата, жълтъците и захарта с миксер. Добавих олиото. След това конфитюра от малини с топлата вода.
Накрая прибавих на части брашното със содата, като бърках с дървена лъжица.
Тази смес за вкусния кекс сипах в тава с хартия за печене, леко намазнена. Пекох на 180 градуса в предварително загрята фурна около 45 мин.
Приготвения кекс оставих да се охлади напълно във фурната. След като се охлади, разрязах кекса със сладко на два блата с остър нож.
Сложих единият блат в поднос и го намазах обилно с конфитюр. Отгоре сложих другия блат.
Разбих 3 белтъка с щипка сол. След това прибавих 12 с.л. захар - по 4 на белтък. Трябва да получим меренг като за целувки.
В метален съд на котлона сложих 4-5 с.л. захар и бърках до получаване на карамел. Много бързо сипах карамела при разбитите белтъци и разбих с миксер.
Този карамелено-белтъчен крем е на почит в къщи и аз често го ползвам за торти и сладкиши.
Намазах обилно и навсякъде сладкиша.
Кексът с конфитюр и белтъчен крем е любим на малки и големи!