Начин на приготвяне
Жълтъците се разделят от белтъците.
Белтъците се разбиват на твърд сняг заедно с 2-3 капки лимонов сок.
Жълтъците, захарта и ванилията се разбиват до побеляване, добавя се олиото, след това брашното и бакпулверът. Накрая се добавят и белтъците.
Бърка се внимателно с дървена лъжица до получаването на гладка смес за кекс.
На дъното на намаслена и набрашнена форма за кекс се изсипва 1/3 от сместа. Наръсва се с кокосовите стърготини.
Останалата смес се разделя на две и се оцветява в зелено и червено.
Върху жълтата смес се изсипва зелената, най-отгоре червената.
В готовия за печене шарен кекс се пускат вишни или ягоди на разстояние 1/2 см.
При потъването им надолу те образуват цветето.
Пече се в загрята на 180°C фурна около 30-40 мин.
След като цветния кекс Пролетно цвете се охлади напълно, се изважда от формата и се наръсва с пудра захар.