Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Малай - царевични кексчета с извара

Малай - царевични кексчета с извара

Малай - царевични кексчета с извара
Снимка: Илиана Първанова
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода - 1 ч.л. равна
  • хималайска сол - 1/2 ч.л.
  • кафява захар - 1 с.л.
  • шарлан -   6 с.л. + за намазване
  • царевично брашно -   12 с.л. с връх (2/3 ч.ч.) + за поръсване
  • царевичен грис - 10 с.л. (1/2 ч.ч.)
  • извара - 1/2 ч.ч. (може и цяла)
  • пудра захар -   за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Добруджанският малай, направен на кексчета, е много лесна и вкусна рецепта. Нежни и неутрални на вкус - нито солени, нито сладки.

Ето и как можем да ги приготвим:

Разбъркваме енергично яйцата с телена бъркалка. В дълбока купа ги смесваме с киселото мляко, в което сме активирали содата.

Към тях добавяме и шарлан, хималайска сол, кафява кристална захар. Разбъркваме и постепенно сипваме царевичния грис, царевично брашно и накрая е ред на изварата (която може да заменим със сирене).

Сместа разпределяме равномерно по формичките за мъфини, които предварително сме намазали с шарлан и поръсили по дъното и стеничките с царевичен грис.

Количеството отговаря на 12 бр. кексчета. Нагласяме фурната на 180 градуса и печем за около 25-30 мин.

След като са готови и поизстинат малко - преди да ги поднесем поръсваме по желание с пудра захар.

Подхождат си да бъдат поднесени и към сладко и към солено.

Малай - царевичните кексчета с извара са здравословни и засищащи!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: