Начин на приготвяне
Запържваме праза, моркова, чесъна, гъбите в мазнина. Доливаме и малко вода, за да се задушат. Прибавяме почистения и добре измит спанак. Разбъркваме и посоляваме.
Когато спанака слегне, добавяме ориза. Разбъркваме и наливаме 1 ч.ч. от бульона. Оставяме на тих огън за около 10 минути.
Прехвърляме равномерно в тавичка, добавяме още 2 чаши от бульона, наситнените джоджен и мента, разбъркваме леко, поръсваме с черния пипер и подреждаме отгоре домата, нарязан на шайби.
Печем във фурната на 180 градуса за 20 минути. Изваждаме и с помощта на лъжица оформяме гнезда на яйцата и внимателно ги счупваме в тях. Посоляваме с червен пипер. Връщаме във фурната, докато яйцата се забулят.
Поднасяме запеканката с кисело мляко, млечна или свежа салата, а защо не и с таратор?
Вкусно и здравословно! Спанакът с праз, ориз и яйца на фурна е много вкусно ястие.