Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхнии»Зеленчукова яхнийка с грах и праз

Зеленчукова яхнийка с грах и праз

редакция:
Румяна СтояноваРумяна Стоянова
Помощник Готвач
865903481
Зеленчукова яхнийка с грах и праз
Снимка: Румяна Стоянова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • картофи - 3 бр.
  • грах - 1 буркан
  • доматена паста - 3 - 4 с.л. с връх
  • моркови - 2 бр
  • праз - 1/2 връзка
  • пресен чесън - 2 връзки
  • чесън - 2 скилидки
  • лук - 1 голяма глава
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 2 щипки
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и нарязваме всички зеленчуци на дребно. Картофите белим и режем на средно големи кубчета.

Зеленчуците задушаваме в олиото, като добавяме и 1/2 ч.ч. топла водичка. Разбъркваме и задушаваме за 5 минути. След като омекнат добавяме червения пипер и брашното, разбъркваме и добавяме и граха. Доливаме още 2 ч.ч. гореща вода и посоляваме на вкус.

Картофките предварително можем да овкусим предварително по желание с любими подправки, аз ги овкусих със сол, пушен червен пипер, черен пипер и майорана. Слагаме ги и тях при останалите зеленчуци, които са завряли. Тук добавяме нарязаните на ситно скилидки чесън.

След около 20-тина минутки готвене добавяме и черния пипер и доматеното пюре и готвим още 10-тина минути. Преценете, когато картофите са добре сварени, тогава яхнийката ви е готова:)

След слагането на картофите намалих котлона от 9 степен на 5-6, за да се готви на умерена температура и леко захлюпвам с капака на тенджерката.

Готовата зеленчукова яхния с грах и праз поднасяме топла с нарязан на ситно магданоз по желание.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: