Начин на приготвяне
Рецептата започва с почистването на мидите. Всяка една черупка трябва да я огледате, и да и махнете мустачките, ако има такива. След това ги изплакнете хубаво под течаща вода.
В подходяща тенджера слагаме мидите да се сварят. Ще им е необходимо не повече от 10 минути. Щом черупките им се отворят, означава, че са готови. Отцедете ги и ги отделете на страни.
Лукът и чесънът се почистват и нарязват на ситно. Морковът се настъргва с ренде.
Зеленчуците задушете в предварително загрят зехтин на среден огън. Щом омекнат е време да се добави и оризът. Разбъркайте и изчакайте леко да започне да става прозрачен.
Ако започне да залепва, налейте мъничко вода. Подправете с подправките и добавете виното и още допълнително 200 мл вряла вода.
Закрийте с капакми изчакайте течноста да зспочне да се изпарява, а оризът да се сварява.
След 10 минути добавете и мидите. Гответе до пълното сваряване на ориза.
Оризът с миди и бяло вино е готов.