Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ориз с миди и бяло вино

Ориз с миди и бяло вино

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
3733k1k2k4
Ориз с миди и бяло вино3 / 3
04/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Без чаша бяло вино не се хапва това ястие с ориз и миди"

Необходими Продукти

  • черни миди - 1 кг с черупки
  • зехтин - 4 с.л.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • ориз - 150 г
  • бяло вино - 120 мл
  • сух девесил - 1ч.л
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата започва с почистването на мидите. Всяка една черупка трябва да я огледате, и да и махнете мустачките, ако има такива. След това ги изплакнете хубаво под течаща вода.

В подходяща тенджера слагаме мидите да се сварят. Ще им е необходимо не повече от 10 минути. Щом черупките им се отворят, означава, че са готови. Отцедете ги и ги отделете на страни.

Лукът и чесънът се почистват и нарязват на ситно. Морковът се настъргва с ренде.

Зеленчуците задушете в предварително загрят зехтин на среден огън. Щом омекнат е време да се добави и оризът. Разбъркайте и изчакайте леко да започне да става прозрачен.

Ако започне да залепва, налейте мъничко вода. Подправете с подправките и добавете виното и още допълнително 200 мл вряла вода.

Закрийте с капакми изчакайте течноста да зспочне да се изпарява, а оризът да се сварява.

След 10 минути добавете и мидите. Гответе до пълното сваряване на ориза.

Оризът с миди и бяло вино е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: