Начин на приготвяне
Сваряваме лозовите листа от буркан за 10 минути, за да бъдат възможно най-крехки.
Отделно в малка тенджерка загряваме зехтин и в него задушаваме на ситно нарязания лук и рендосания морков за 3-5 минути под капак. Добавяме подправките наведнъж – по ½ к.л. смлян черен пипер, куркума и кимион, 2-3 щипки смлени семена кориандър, по половин кафена лъжичка кафява кристална захар и хималайска сол.
Сипваме нарязаните 5-6 листа лапад (предварително измити; без дръжките) и на ситно нарязания магданоз. Разбъркваме и заливаме с ½ к.ч. топла водичка.
Поставяме капака и варим още 5 минути. Добавяме отцедения сварен бял боб, разбъркваме и дръпваме от котлона. Добавяме, ако се налага, още щипка хималайска сол и оставяме леко да се охлади.
Отцеждаме лозовите листа и започваме да завиваме кръглите лозови сарми, като за едно листо от сместа използваме 1 ч.л. – ½ с.л. Получават се около 12-15 постни сармички.
В тенджерка сипваме 1 к.ч. вода, поставяме специализираното ветрило за готвене на пара и отгоре подреждаме сармите. Слагаме капака и варим около 20 минути.
Поднасяме топлите невероятно вкусни лозови сарми с боб и лапад в керамична чиния!
Крехки и ароматни, леки и приятни веган бобени сарми!
Чудно Вкусно!