Начин на приготвяне
Разделете жълтъците от белтъците.
Разбийте белтъците с щипка сол на гъст сняг. Добавете постепенно захарта и продължете разбиването.
Добавете и жълтъците. Разбийте до хомогенност.
Прибавете прясното мляко, като предварително сте прибавили содата бикарбонат към него/млякото трябва да престои 15-20 минути със содата/.
Добавете разтопеното масло и пресятото какао. Разбъркайте сместа за мъфините.
Добавете брашното заедно с бакпулвера и разбъркайте до хомогенност.
Ако сместа ви се окаже рядка, добавете още малко брашно, ако е гъста - разредете с малко мляко.
Това може да се дължи на различните чаши, с които се измерват количествата, но това не е фатално.
Разпределете сместа за какаовите мъфини в книжни капсули, предварително поставени в гнезда за мъфини.
Не пълнете капсулите - количеството трябва да е около 1/2 от обема, който събират.
Изпечете във фурна до 180 градуса.
Готовите вкусни кексчета охладете.
Направете глазурата, като разтопите шоколада на водна баня. Добавете заквасената сметана, разбъркайте енергично, след което добавете и сладкарската сметана.
Разбъркайте до получаването на гладка, хомогенна смес.
Намажете кексчетата и гарнирайте с парченца свежи ягоди.
Поръсете кексчета с шоколадова глазура и ягоди с шоколадови пръчици.