Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Каши»Мамината каша от коприва

Мамината каша от коприва

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
2672k8793
Мамината каша от коприва
Снимка: Н.Акифова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"На мама кашата от коприва е най-вкусна"

Необходими Продукти

  • коприва - 1 малка торбичка
  • булгур - 1 в.ч.
  • мляко - 1 л
  • сол - 2 ч.л.
  • черен пипер - щипка
  • олио - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 бр. за аромат
  • За отгоре
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • чесън - 2 скилидки
  • лют пипер - 3 за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с изчистването на прясната коприва много добре, че не се знае какви боклуци може да има при брането, след което се измива добре под течаща вода и се слага в една голяма тенджера да заври.

Варената коприва се изцежда от водата и се накълцва добре.

В друга тенджера се слага малко олио и се прибавя накълцаната коприва и се запържва за малко, след което се прибавя булгурът и отгоре се долива студена вода.

Слагаме сух червен пипер.

След като вече булгурът е сготвен, се прибавя вътре 1 литър мляко и се започва едно бъркане на пролетната каша.

Ако оставим - или кипва, или залепва за дъното.

След около половин час бъркане се е сгъстила и посоляваме и подправяме и оставяме да изстине.

В малка купа разбиваме кисело мляко с чесън.

Слагаме в една купа от копривената каша и заливаме киселото на мляко с чесън.

За финал на мамината каша от коприва поръсваме малко лют пипер отгоре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: