Начин на приготвяне
Вкусната сладка баницата изпичаме в малка кръгла тавичка около 25 см диаметър.
Намазваме дъното и стеничките ѝ с шарлан (студено пресовано нерафинирано слънчогледово масло) със силиконова четчица.
Намачкваме корите на хармоника и една по една ги подреждаме в кръг като роза – равномерно разпределяме. Отново намазваме с шарлан повърхността на набръчканите кори.
Леко ги запичаме до златист загар според фурната - около 10-15 минути на 180 градуса.
През това време в купа забъркваме млечната заливка. Първо, разбъркваме яйцето с вилица или сладкарска телена бъркалка. Сипваме 1 к. чашка кисело мляко, в което предварително сме си разбъркали половин чаена лъжичка сода бикарбонат. Добавяме кафявата кристална тръстикова захар, 2 капки течна ванилия (не повече, за да не доминира), и старателно разбъркваме.
Изваждаме от фурната тавичката с изпечените златисти кори. Поръсваме равномерно с натрошеното краве сирене и отгоре заливаме /сипваме с лъжица млечната заливка, стараейки се да сипем и по краищата на окръжността.
Печем във фурната на 180 градуса за около 25 минути (отгоре и отдолу) до златист загар.
През това време приготвяме сиропа, като сваряваме с постоянно разбъркване за около 10-15 минути - половин чаена чаша вода с половин чаена чаша захар.
Накрая добавяме 1-2 капки течна ванилия. Дръпваме от котлона и оставяме леко да поизстине.
Нарязваме вече изпечената баница на осем триъгълни парчета и заливаме равномерно със захарния сироп.
Оставяме сиропираната баница да престои няколко часа, за да се сиропират корите.
Вкусната златиста сиропирана баница със сирене е подходяща за следобедна закуска, както и за поднасяне на гости със своя запомнящ се наситен сладко-солен вкус!
Чудно Вкусно!