Сладко-кисел лимонов сладкиш

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Чирак
38
95
45
54
10/04/2020
"Истински празник е, когато в чинията има повече вкусове, особено ако са съчетани в сладкиш "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 354
  • Преглеждания за месеца41
  • Преглеждания за седмицата29
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • За тестото
  • брашно - 210 г
  • краве масло - 80 г
  • студена вода - 3 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • яйцa - 1 бр.
  • За плънката
  • яйца - 2 жълтъка и 1 яйце
  • захар - 1 ч.ч. непълна
  • вода - ½ ч.ч.
  • царевично нишесте - 50 г
  • краве масло - 40 г
  • лимонов сок - 140 мл
  • За отгоре
  • белтъци - 2 бр.
  • захар - 80 г
  • лимонена киселина - 1/3 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа слагате брашно, студено краве масло и щипка сол.

С помощта на нож започнете да разрязвате и разбърквате маслото заедно с брашното, докато маслото стане на трохи.

Добавете вода и яйце и разбъркайте първо с лъжица, след това с ръце го съберете и започнете да го месите.

Съберете го на топка, увийте го в стреч фолио и сложете за около 1 час в хладилника.

През това време направете лимоновата плънка. Сложете захарта и нишестето в тенджера, смесете ги и налейте водата. Включете котлона и бъркайте сместа постоянно, докато се сгъсти.

Свалете от котлона и оставете да изстине.

Отделно изстискайте 140 мл сок от 2 лимона и ги прецедете. Настържете 1 ч.л. лимонови корички и ги оставете настрана.

Разбийте двата жълтъка и едното яйце и към тях прибавете 2 с.л. от нишестената смес. Разбъркайте и я прибавете към тенджерата с останалата нишестена смес.

Към жълтата кремообразна смес прибавете краве масло, сокът, лимоновите корички и отново разбъркайте всичко и сложете настрана.

Разточете тестото за лимоновия тарт с дебелина около 7 мм и го сложете в кръгла форма за торти. Оформете като кошница и надупчете с вилица дъното на тестото.

Печете блата в загрята на 180 градуса фурна около 25 минути.

Извадете от фурната, добавете лимоновата смес и сложете обратно във фурната за около 35 мин, като намалите градусите на 150.

След като сте извадили от фурната вече готовия лимонов сладкиш, го оставете да изстине.

През това време направете крема. Разбийте двата белтъка на ниска степен на миксера, докато стане пяна. Постепенно сипвайте захарта и прибавете лимонената киселина. Продължете да разбивате с високата степен на миксера.

Разбивайте, докато се получи пухкава смес, която образува твърди връхчета, като извадите миксера.

Вземете шприц и го напълнете с крема и върху сладкиша украсете с целувки. Ако нямате шприц, просто намажете сладкиша отгоре.

След като сте сложили крема, върнете обратно във фурната за около 15 мин на 150 градуса. Кремът трябва да стане с лек златист загар.

Сладко-киселият лимонов сладкиш е готов.

Шприц за перфектните сладки, торти и украси - 18 приставки
За хубаво тесто използвайте това:
Шприц за перфектните сладки, торти и украси - 18 приставки
11.07 лв.
Виж ››

Дайте воля на въображението си и пригответе весели, закачливи и майсторски гарнирани сладки с този лесен за използване с една ръка щприц и многобройните му приставки

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар