Начин на приготвяне
В горещата вода сипваме захарта и ванилията, и след като кипне, изсипваме финия царевичен грис, разбърквайки енергично с телена бъркалка. Бъркаме, докато водата заври, грисът се сгъсти и започне да се отлепя от дъното (това става много бързо - за около 3 минути).
Отделяме 1/2 от сместа в друга купа, за да я оцветим и овкусим с какао, рожков и канела. Разбъркваме динамично, за да се получи равномерен тъмно-кафяв цвят. Приготвяме много бързо всичко това, за да не изстине и да не се стегне сместа.
В подходяща купа с правилна кръгла форма, оформяме десерта с грис в два цвята, като сипваме първо от жълтия цвят грис, следва второ ниво - какаов грис. Разстиламе равномерно пластовете, и тези два цветни реда повтаряме още веднъж. Така в купичката оформяме десерта от 2 цвята в 4 нива (наподобяващи блатове на тортичка).
Желателно е да оставим шарения сладкиш с грис да се охлади и стегне, за да може по-лесно да се отдели от купичката.
Поднасяме и декорираме с натрошени какаови зърна и канелени пръчици.
Бърз, лесен, вкусен десерт!
Сладкият качамак е лек и приятен десерт за деца!