Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Качамак»Шарен сладкиш с грис

Шарен сладкиш с грис

Шарен сладкиш с грис
Снимка: Илиана Първанова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
15 мин.
Порции
2
"Не е за вярване, че само 15 минути ни делят от този интересен и апетитен сладкиш с грис"

Необходими Продукти

  • царевичен грис - 1 чаена чаша, фин
  • вода - 2 ч.ч.
  • кафява захар - 15 с.л.
  • ванилия - 2 пакетчета
  • какао - 2 с.л.
  • рожков - 2 с.л.
  • канела - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В горещата вода сипваме захарта и ванилията, и след като кипне, изсипваме финия царевичен грис, разбърквайки енергично с телена бъркалка. Бъркаме, докато водата заври, грисът се сгъсти и започне да се отлепя от дъното (това става много бързо - за около 3 минути).

Отделяме 1/2 от сместа в друга купа, за да я оцветим и овкусим с какао, рожков и канела. Разбъркваме динамично, за да се получи равномерен тъмно-кафяв цвят. Приготвяме много бързо всичко това, за да не изстине и да не се стегне сместа.

В подходяща купа с правилна кръгла форма, оформяме десерта с грис в два цвята, като сипваме първо от жълтия цвят грис, следва второ ниво - какаов грис. Разстиламе равномерно пластовете, и тези два цветни реда повтаряме още веднъж. Така в купичката оформяме десерта от 2 цвята в 4 нива (наподобяващи блатове на тортичка).

Желателно е да оставим шарения сладкиш с грис да се охлади и  стегне, за да може по-лесно да се отдели от купичката.

Поднасяме и декорираме с натрошени какаови зърна и канелени пръчици.

Бърз, лесен, вкусен десерт!

Сладкият качамак е лек и приятен десерт за деца!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: