Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Кифли от тесто с майонеза

Кифли от тесто с майонеза

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Кифли от тесто с майонеза3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Кифлички с богата и интересна плънка - опитайте"

Необходими Продукти

  • майонеза - 100 г
  • мая - ½ кубче
  • брашно - 500 г общо за тестото и за набрашняване на плота
  • сол - 1 щипка
  • захар - ¼ ч.ч.
  • захар - 3 с.л. за поръсване на кифлите
  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 1 бр. цяло + 1 жълтък
  • локум - 6 локумчета
  • течен шоколад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 100 мл прясно мляко слагаме захарта и 1 с.л. от брашното. Размиваме с ръце маята. Разбъркваме с лъжичка. Покриваме с кърпа да шупне. Прясното мляко трябва да е леко топличко. Пресяваме брашното в купа. Вътре правим кладенче и слагаме 1 цяло яйце.

Яйцето е добре да е на стайна температура преди това. Добавяме шипка сол. После слагаме и майонезата, другите 150 мл леко топло прясно мляко. Като шупне маята, прибавяме и нея вътре. Замесваме меко тесто. Оформяме го на топка.

Слагаме го в тава. Покриваме го с кърпа да втаса за 1 час. Набрашняваме си плота и разточваме на голям кръг с помощта на точилка. Режем през средата и после всяка половина на по 6 триъгълника. Така трябва да станат 12 триъгълника.

В широката част на 6 от тях слагаме локум, а в другите 6 течен шоколад. Навиваме от широката част към върха на триъгълника. Подвиваме двата края на вътре. Нареждаме кифлите с шоколад и другите кифлички на разстояние една от друга в тава, покрита с хартия за печене.

Разбиваме си 1 жълтък и намазваме всички кифли. Кифлите с локума поръсваме и с захар. Печем на 180 градуса до готовност. Хапваме топли. Страхотен вкус имат, меки и пухкави. Получават се 12 големи кифли от тесто с майонеза. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Veselina
Veselina
Слагам в любими рецепти.Уникално вкусни.Много точно описана рецепта. Става хубаво меко и пухкаво тесто.Брашното, млякото, яйцата и майонезата са точно нито повече, нито по малко. Направих двойна доза.Меки, пухкави, апетитни кифли Най - важното е че не изсъхват.Меки са и след два дни.Сложих им пълнеж от шоколад и майонезата дава страхотен вкус.Ако се намали захарта и за пълнеж се сложи кашкавал може да станат също хубави кифли.Браво за рецептата.
08.10.2023 11:01