Начин на приготвяне
Чудесни и лесни зелени банички с лапад за Лазаровден!
За да приготвим плънката, може да използваме всякакви зеленини, характерни за пролетта. Измиваме всички зелени листа, прясно набрани от градината. Нарязваме ги на ситно и разбъркваме в дълбок съд, заедно с грах (от буркан, домашно консервиран) и подправките на вкус – хималайска сол, черен пипер, сушени – босилек и чубрица.
Плънката е готова (не е нужно да попарваме зеленините, тъй като печенето, докато са загънати в баничките, ще им е достатъчна термична обработка и ще омекнат чудесно).
Разстиламе фините готови кори за баница. Всяка баничка правим от две кори, като намазваме едната с шарлан и захлупваме с втората.
Поръсваме отгоре с малко от зелената плънка и както е на снимките, загъваме на баничка – дълга правоъгълна лента. Подобно е на навиването на руло, но в случая е по-рехаво и го сплескваме в правоъгълна форма (както се правят най-обикновените и лесни банички).
Подреждаме всички постни банички в тава, намазана с шарлан, на разстояние едни от други. Със силиконова четчица намазваме и тях отгоре и по краищата отстрани, така че да ги слепим - да не се отварят.
Печем на 200 градуса за около 15 минутки до златист загар. Вече готови – поднасяме топли, ароматни и хрупкави банички. По желание нарязваме на малки парчета.
Постни банички – Лопушки, подходящи за пролетните празници!