Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Постно ястие с елда за Цветница

Постно ястие с елда за Цветница

Постно ястие с елда за Цветница
Снимка: Илиана Първанова
1 / 6
12/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
2

Необходими Продукти

  • елда - 1 ч.ч. кафява грешка
  • магданоз - ½ връзка
  • червено цвекло - ½ малко
  • конопено брашно - 1 ч.л.
  • пълнозърнесто брашно - 5 - 6 с.л.
  • хималайска сол - около 1 и ½ ч.л., на вкус
  • куркума - 1 ч.л.
  • черен пипер - ½ к.л. смлян
  • кимион - ½ ч.л. равна
  • кафява захар - 1 ч.л.
  • балсамико - на вкус
  • шарлан - 1 с.л.
  • вода - 3 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и накисваме 1 чаена чаша елда (кафява) за 1 вечер с 3 чаши вода. Тя набъбва и почти поема всичката вода.

След това я сипваме в блендер с останалата вода, без да я отцеждаме, и блендираме за 1-2 минути заедно с половин връзка пресен магданоз без дръжките.

Към получената смес добавяме 1 ч.л. конопено брашно, 5-6 с.л. пълнозърнесто брашно, 1 равна ч.л. хималайска сол, половин равна ч.л. кимион и ½ к.л. смлян черен пипер. Разбъркваме с телена бъркалка и разделяме на 3 части за 3-те различни на цвята на постното ястие с елда.

Първата част сваряваме в малка тенджерка с половин малко червено цвекло, предварително рендосано на фино ренде. Овкусяваме с щипка хималайска сол, ако е необходимо, и оцет балсамико – по желание. Бъркаме, докато водата се изпари и сместа се стегне.

Втория цвят добиваме по същата технология – сваряваме, докато сместа се отлепя от дъното на съда. Овкусяваме с 1 ч.л. индийска куркума и 1 ч.л. кафява кристална захар (може и мед).

Третия блат си остава същия цвят, просто сваряваме за 5 минути с постоянно разбъркване, за да се сгъсти.

Намазваме вътрешната част на овална дълбока купичка с шарлан. Сипваме първо тъмно цикламения блат, с леко равномерно разнасяне и уплътняване.

Следва жълтия пласт с куркума и накрая неоцветения.

Оставяме да престои около 10-15 минути. След това обръщаме купичката и мигновено добиваме ястието от елда на 3 нива.

Украсяваме с ядливи цветя (по желание) – с листенца от невен, жълтите цветя на глухарчетата, маргаритки, свежа зелена салата.

Пъстроцветна постна рецепта за празничната трапеза на Цветница!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: