Начин на приготвяне
Измиваме и накисваме 1 чаена чаша елда (кафява) за 1 вечер с 3 чаши вода. Тя набъбва и почти поема всичката вода.
След това я сипваме в блендер с останалата вода, без да я отцеждаме, и блендираме за 1-2 минути заедно с половин връзка пресен магданоз без дръжките.
Към получената смес добавяме 1 ч.л. конопено брашно, 5-6 с.л. пълнозърнесто брашно, 1 равна ч.л. хималайска сол, половин равна ч.л. кимион и ½ к.л. смлян черен пипер. Разбъркваме с телена бъркалка и разделяме на 3 части за 3-те различни на цвята на постното ястие с елда.
Първата част сваряваме в малка тенджерка с половин малко червено цвекло, предварително рендосано на фино ренде. Овкусяваме с щипка хималайска сол, ако е необходимо, и оцет балсамико – по желание. Бъркаме, докато водата се изпари и сместа се стегне.
Втория цвят добиваме по същата технология – сваряваме, докато сместа се отлепя от дъното на съда. Овкусяваме с 1 ч.л. индийска куркума и 1 ч.л. кафява кристална захар (може и мед).
Третия блат си остава същия цвят, просто сваряваме за 5 минути с постоянно разбъркване, за да се сгъсти.
Намазваме вътрешната част на овална дълбока купичка с шарлан. Сипваме първо тъмно цикламения блат, с леко равномерно разнасяне и уплътняване.
Следва жълтия пласт с куркума и накрая неоцветения.
Оставяме да престои около 10-15 минути. След това обръщаме купичката и мигновено добиваме ястието от елда на 3 нива.
Украсяваме с ядливи цветя (по желание) – с листенца от невен, жълтите цветя на глухарчетата, маргаритки, свежа зелена салата.
Пъстроцветна постна рецепта за празничната трапеза на Цветница!