Начин на приготвяне
Измиваме прясната коприва и я нарязваме на ситни лентички. Обелваме зеленчуците и след това лука нарязваме на ситно, а морковите - рендосваме (на фино ренде). В тенджерка или тиган, ги задушаваме с малко шарлан.
Разбъркваме ги с хималайска сол на вкус и черен пипер. Добавяме копривата и пресните листа джоджен (нарязани), и много малко водичка и захлупваме. Като омекнат отхлупваме и бъркаме, за да се изпари излишния сок.
Сваляме от котлона и докато изстива приготвяме тестото. Сипваме двата вида брашно в дълбок съд. Смесваме ги с хималайската сол, шарлана и хлебната сода, активирана с ябълковия оцет.
Наливайки постепенно топлата вода, замесваме меко и еластично тесто. Оформяме топчета, разточваме ги на кръгчета (с големина около 6-7 см и дебелина около 1/2 см).
На всяка правим малки разрези в четирите посоки (както е показано на снимките), поставяме в центъра 1 ч.л. от плънката (без сок) и прегръщаме първите две противоположни страни от тестото. И след това вторите, като притискаме там, където краищата им се прехлупват, за да не се разтворят розичките по време на печенето. Намазваме отгоре и отстрани с шарлан тестените кошнички и печем върху хартия за печене, на 200 градуса за около 20-25 минути.
Поднасяме топли кошничките с коприва.
Ароматни зеленчукови кошнички, с вкусен пълнеж и хрупкава коричка.
Постни кошнички розички с коприва - чудесни за цветната трапеза на Цветница!