Начин на приготвяне
Тавичката, която ползвах е с размери 22/15 (дъно).
Започвате с първия ред бишкоти. За кратко ги потапяте в кафето (или 200 мл топла вода с 3 ч.л. нескафе) и ги нареждате. Съвет - наредете ги, докато са още сухи, за да прецените как да ги разположите, защото след като ги напоите, ще е невъзможно да размествате.
Оставяте настрана и разбърквате маскарпонето и рома до хомогенност. Разделяте на белтъци и жълтъци яйцата. Жълтъците с половината захар ги разбивате в съд на водна баня, докато изсветлеят и се разпенят (около 5 мин). Добавяте ги към маскарпонето и разбърквате добре.
В купа разбийте с миксер сметаната и ванилията до средно твърди връхчета (да държат форма) и добавете внимателно с шпатула или лъжица към сместа с маскарпоне.
Остана да разбиете и белтъците на сняг. Започнете на средна скорост, докато се разпенят добре, увеличите на висока и започнете постепенно да добавяте останалата захар.
Отново внимателно интегрирайте и тях. Кремът за тирамисуто ви е готов.
Разтелете равномерно върху слоя с бишкоти Савоярди. Отново топвате всяка бишкота в кафе и нареждате върху слоя крем (чупете бишкотите, ако трябва, но запълнете добре дупките, ако има такива).
Накрая разстелете отгоре и останалия крем равномерно.
Приберете нежното тирамису за поне 3 часа в хладилник и след това поръсете обилно с какао.
Може да приготвите и тирамису в чашки.
Коментари