Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Великденски сладки с амонячна сода

Великденски сладки с амонячна сода

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Великденски сладки с амонячна сода
Снимка: Величка Щърбанова
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
3
"Подслаждаме трапезата с тези великденски сладки"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 ч.ч. + 1 1/2 ч.ч. за овалване
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода за хляб - 1/2 ч.л.
  • амонячна сода - 1 пак.
  • оцет - 1/2 ч.л.
  • мас - 3 с.л.
  • олио - 1 к.ч.
  • ванилия - 1 пак.
  • брашно - 800 г (приблизително)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Едни от най-любимите ми мамини великденски сладки от детството.

В купа подходяща за месене на тесто чукваме двете яйца и разбиваме заедно със захарта.

В отделна купичка угасяваме хлебната и амонячната сода с няколко капки оцет и добавяме при яйчената смес.

Прибавяме олиото, разтопената мас и ванилията.

Разбъркваме хубаво с лъжица и добавяме 1/2 количество от брашното.

Постепенно добавяме брашно, докато се получи средно твърдо тесто.

Доизмесваме на ръка.

Върху плота поръсваме кристална захар вместо брашно и слагаме тестото.

Разточваме с точилката до дебелина на листа 0.4 см. През цялото време на точене се добавя захар.

С малка чашка се изрязват кръгчета. Всяко от тях се сгъва на половина и после пак на още една половинка.

Топваме приготвените сладки в кристална захар и подреждаме в намазнена тава всички сладки.

От посоченото количество на съставките излизат 3 тави великденски сладки.

Мамините великденски сладки с амонячна сода се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса до леко порозовяване.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: