Начин на приготвяне
Разбиваме с миксер около 150 г от захарта с жълтъците до побеляване. Отделно разбиваме белтъците с останалата захар, докато станат на сняг.
Половината от белтъците добавяме към жълтъците и бъркаме с дървена лъжица внимателно, така че да запазят пухкавостта си. След това добавяме двата вида брашно и объркваме добре, докато брашното се усвои.
След като брашното е добре усвоено от яйчената смес, добавяме остатъка от белтъците и разбъркваме внимателно.
Изсипваме сместа във форма за торта с диаметър около 22 см., застлана с хартия за печене, и заглаждаме добре да е равномерна от всякъде.
Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 10 минути. Блатът трябва да има хубав златист цвят, бързо изгаря, така че трябва да се наглежда непрекъснато.
Докато блатът изстива, приготвяме шоколадовия мус. Разтопяваме кувертюра на водна баня, леко затопляме прясното мляко и го добавяме към шоколада.
Разбъркваме добре и накрая добавяме и сметаната. Оставяме муса в хладилника леко да изстине. Блата разрязваме на две и стопираме по желание.
Слепваме двата блата с охладения шоколадов мус и охлаждаме в хладилника за около половин час.
През това време можем да приготвим глазурата за тортата. Тя е по желание, може да оставим тортата и само с муса отгоре и декорация по желание.
Глазурата за тортата с шоколадов мус приготвяме като разтопим кувертюра на водна баня и към него добавим сметаната.
Разбъркваме добре за 2-3 минути и заливаме охладената сметанова торта с него. Накрая поръсваме с шоколадови пръчици и украсяваме по желание.
Да ви е сладко с тази торта с нежен шоколадов мус!