Начин на приготвяне
Млякото се затопля. От него се отделя 50 мл, към които се прибавя маята и 1 ч.л. брашно, за да се активира. Към останалото мляко се прибавя захарта, която трябва да се разтопи и половината от олиото (75 мл)
От яйцата се отделя един от жълтъците, с който се намазват след това изпечените козунаци. Яйцата се разбиват с телена бъркалка и към тях се прибавя млякото със захарта и мазнината, настърганата кора на лимона и активираната мая.
Тази смес се изсипва в контейнера на хлебопекарната. След това се слага пресятото брашно и солта. Машината се пуска на програма за месене и втасване на тесто. След като се обърка сместа за около 5 мин., се прибавят останалите 75 мл олио.
Моята хлебопекарна меси и втасва за 1 ч. и 30 мин. След това готовото тесто се разделя на две части (за два козунака). Всяка част се дели на 3 равни части.
Всяка една се разточва с ръце на дълга лента около 40 см и широка 10 см. Лентите се навиват на руло и трите заедно се плетат на козуначена плитка. Поставят се в намазнена тава и се оставят да втасат още 35 мин.
След като втасат, се намазват с жълтъка, към който сме прибавили 1 ч.л. прясно мляко и 1 ч.л. олио. Поръсва се със захарта, размита с малко вода. Домашният козунак се пече в загрята фурна на 160 градуса около 35-40 мин.
Козунакът, месен в хлебопекарна и печен във фурна е много вкусен и любим на всички у дома!