Начин на приготвяне
Разбивам яйцата със захарта /отделям единия жълтък. Добавям прясното мляко и есенцията.
Сипвам сместа в хлебопекарната, добавям брашното и най-отгоре маята. Пускам хлебопекарната на програма тесто, докато меси, наливам по малко от мазнината, за да я поеме напълно.
Изчаквам да се постопли тестото и да се отпусне около 15 мин и го прехвърлям в дълбок съд.
Покривам със свежо домакинско фолио и прибирам във фурната на 30-40 градуса. Втасва.
След като е втасало достатъчно, го изваждам и с намаслени ръце го разделям на три топки. Разточвам всяка, като и слагам около 3 парчета нарязан по едро локум и завивам на руло.
След това сплитам трите рула на плитка-хлабаво. Поставям плитката в правоъгълна тава, покривам с фолиото и отново връщам във фурната да втаса.
Като изпълни тавата, засилвам фурната на 180 градуса, намазвам козунака с разбитото с малко вода или прясно мляко яйце, ръся със захар и мятам да се пече.
След като извадя от фурната вече готовия козунак, завивам с кърпа за 5 мин и след това мажа коричката /с четка/ със захарен сироп, приготвен от 1 с.л. захар и 1 с.л. вода и отново завивам с кърпата, докато изстине напълно.
Козунакът, месен в хлебопекарна е готов.