Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Неустоим козунак със стафиди, месен в хлебопекарна

Неустоим козунак със стафиди, месен в хлебопекарна

Неустоим козунак със стафиди, месен в хлебопекарна
Снимка: Веселина Константинова
1 / 4
15/10/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
150 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
210 мин.
Порции
1
"Хлебопекарната идва на помощ за приготвянето на най-вкусния козунак"

Необходими Продукти

  • мая - 1 1/2 пакетче суха (около 10 г)
  • прясно мляко - 150 мл
  • яйца - 4 бр.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • захар - 200 г + за поръсване
  • масло - 80 г
  • олио - 3 с.л.
  • ванилия - 2 бр. (по 0.2 г)
  • стафиди - 100 г
  • лимонова кора
  • брашно - 700 г + за доомесване
  • уиски - за накисване на стафидите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в млякото, което предварително сте затоплили. Прибавете една супена лъжица захар и една супена лъжица брашно.

Разбъркайте и оставете маята да шупне на топло.

Накиснете стафидите в купа, полети с уиски /може и друг алкохол/.

Чукнете яйцата в купа и ги разбийте заедно със захарта с помощта на миксер.

Изсипете яйцата и маята с прясното мляко в купата на хлебопекарната. Включете на програма тесто.

Пресейте брашното и го прибавяйте на порции към течните съставки. След като тестото се събере, прибавяйте постепенно разтопеното масло и олиото до изчерпване на количеството.

Затворете капака и оставете хлебопекарната да си свърши работата.

След приключване на програмата, извадете тестото, което е меко и лепкаво.

Поръсете плота с брашно, сложете тестото, добавете стафидите, предварително изцедени от алкохола.

Доомесете с брашно, докато тестото спре да лепне по ръцете ви /тестото не трябва да е твърдо/.

Оформете козунака по ваш избор и го сложете в дълбок съд, предварително застлан с домакинска хартия.

Намажете повърхността с разбит жълтък и поръсете с желаното количество захар от вас.

Оставете козунака на топло, отново да втаса.

Аз изпекох козунака във фурна на печка на дърва. Тук печенето е много важно.

Необходимо е температурата да е умерена и да се внимава козунакът да не прегори.

По време на печенето покрийте горния слой с домакинска хартия, за да не прегаря.

Неустоимият козунак със стафиди, месен в хлебопекарна е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: