Начин на приготвяне
Разтворете маята в млякото, което предварително сте затоплили. Прибавете една супена лъжица захар и една супена лъжица брашно.
Разбъркайте и оставете маята да шупне на топло.
Накиснете стафидите в купа, полети с уиски /може и друг алкохол/.
Чукнете яйцата в купа и ги разбийте заедно със захарта с помощта на миксер.
Изсипете яйцата и маята с прясното мляко в купата на хлебопекарната. Включете на програма тесто.
Пресейте брашното и го прибавяйте на порции към течните съставки. След като тестото се събере, прибавяйте постепенно разтопеното масло и олиото до изчерпване на количеството.
Затворете капака и оставете хлебопекарната да си свърши работата.
След приключване на програмата, извадете тестото, което е меко и лепкаво.
Поръсете плота с брашно, сложете тестото, добавете стафидите, предварително изцедени от алкохола.
Доомесете с брашно, докато тестото спре да лепне по ръцете ви /тестото не трябва да е твърдо/.
Оформете козунака по ваш избор и го сложете в дълбок съд, предварително застлан с домакинска хартия.
Намажете повърхността с разбит жълтък и поръсете с желаното количество захар от вас.
Оставете козунака на топло, отново да втаса.
Аз изпекох козунака във фурна на печка на дърва. Тук печенето е много важно.
Необходимо е температурата да е умерена и да се внимава козунакът да не прегори.
По време на печенето покрийте горния слой с домакинска хартия, за да не прегаря.
Неустоимият козунак със стафиди, месен в хлебопекарна е готов.