Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак, месен в хлебопекарна и печен във фурна

Козунак, месен в хлебопекарна и печен във фурна

Петя КолеваПетя Колева
Новак
4137
Козунак, месен в хлебопекарна и печен във фурна
Снимка: Петя Колева
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
140 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 200 г
  • брашно - 850 г
  • мая - 11 г суха
  • прясно мляко - 250 мл
  • олио - 150 мл
  • лимони - 1 бр. кората
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 5 с.л. - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото се затопля. От него се отделя 50 мл, към които се прибавя маята и 1 ч.л. брашно, за да се активира. Към останалото мляко се прибавя захарта, която трябва да се разтопи и половината от олиото (75 мл)

От яйцата се отделя един от жълтъците, с който се намазват след това изпечените козунаци. Яйцата се разбиват с телена бъркалка и към тях се прибавя млякото със захарта и мазнината, настърганата кора на лимона и активираната мая.

Тази смес се изсипва в контейнера на хлебопекарната. След това се слага пресятото брашно и солта. Машината се пуска на програма за месене и втасване на тесто. След като се обърка сместа за около 5 мин., се прибавят останалите 75 мл олио.

Моята хлебопекарна меси и втасва за 1 ч. и 30 мин. След това готовото тесто се разделя на две части (за два козунака). Всяка част се дели на 3 равни части.

Всяка една се разточва с ръце на дълга лента около 40 см и широка 10 см. Лентите се навиват на руло и трите заедно се плетат на козуначена плитка. Поставят се в намазнена тава и се оставят да втасат още 35 мин.

След като втасат, се намазват с жълтъка, към който сме прибавили 1 ч.л. прясно мляко и 1 ч.л. олио. Поръсва се със захарта, размита с малко вода. Домашният козунак се пече в загрята фурна на 160 градуса около 35-40 мин.

Козунакът, месен в хлебопекарна и печен във фурна е много вкусен и любим на всички у дома!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: