Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Домашен козунак, месен на миксер

Домашен козунак, месен на миксер

Sevinch AdilSevinch Adil
Новак
3014538
Домашен козунак, месен на миксер
Снимка: Sevinch Adil
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4
"Трудно се правят домашни козунаци, защото изискват много месене, но когато използвате миксер, приготвянето им се превръща в детска игра"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 240 мл
  • захар - 110 г
  • яйца - 2 бр.
  • мазнина - 65 г (масло + олио)
  • брашно - 500 г
  • мая - ½ кубче (21 г) или една суха (10 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата е за миксер. Слагам всички продукти в дълбока купа.

Много лепнещо става тестото, остъргвам стените с намазнени ръце, слагам тестото върху намазнена маса и сгъвам на плик десетина пъти.

Какво означава - хващам единия край, надигам нагоре и захлупвам върху другия край.

Оставям да втаса, за да се удвои тестото. То става на мехури и повече не премесвам. Режа с ножа, разтеглям фитила и усуквам.

Оформям козунака и го поставям във формата за печене за второ втасване. Втасва пак (да се увеличи два пъти) и пека на 150 градуса.

Домашният козунак, месен на миксер е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
58
40
31
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Ina Petrova
Ina Petrova
Колко време се пече?
12.04.2020 17:44
1
Димитрина Джелепова
Димитрина Джелепова
Перфектен козунак! Добавих допълнително само 5 мл подсладител, няколко капки ром, и щипка сол. В рулата захаросани портокалови корички, парченца шоколад. Стана вкуснотия!
21.03.2020 16:17
1
Krasimira Koleva
Krasimira Koleva
А при мен....пълен провал.Мерих всичко и тестото стана рядко :(
10.01.2019 15:32
2
1
Рая Василева
Рая Василева
Колко време се оставя да втаса тестото?
06.04.2018 15:02
3
1
Vania Nalbantova
Vania Nalbantova
Колко грама е пакетчето със суха мая?
31.03.2018 23:43
1
Покажи всички подкоментари
Потребител#188960
Потребител#188960
Чудесна рецепта,много сполучлива,увеличих малко захарта и добавих кора и сок от лимон
05.03.2018 17:32
5
Нина Тодорова
Нина Тодорова
Много хубав козунак! Най-важното е, че е много лесен за изпълнение само, че в рецептата липсват ароматизиращи есенции. Правих го два пъти и стана много сполучлив. Благодаря за страхотната рецепта!
01.04.2017 20:10
9
2
Sevinch Adil
Sevinch Adil
Благодаря, Веси ! Може да сложиш при сплитането плънка по желание, локум, стафиди.Опитай !
29.04.2016 23:34
1
2
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Много апетитен! Браво!
29.04.2016 23:22
3
Sevinch Adil
Sevinch Adil
Благодаря Сия...беше ми първи опит и съм изключително доволна.Може да се сложи и локум при сплитането .
29.04.2016 22:43
3
2
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Страхотен козунак,хубави конци и добре изпечен,не съм ползвала никога миксера да меся тестото,меся с ръце,така усещам тестото,но за начално замесване е добра идея.
28.04.2016 11:43
8