Начин на приготвяне
Рецептата е за миксер. Слагам всички продукти в дълбока купа.
Много лепнещо става тестото, остъргвам стените с намазнени ръце, слагам тестото върху намазнена маса и сгъвам на плик десетина пъти.
Какво означава - хващам единия край, надигам нагоре и захлупвам върху другия край.
Оставям да втаса, за да се удвои тестото. То става на мехури и повече не премесвам. Режа с ножа, разтеглям фитила и усуквам.
Оформям козунака и го поставям във формата за печене за второ втасване. Втасва пак (да се увеличи два пъти) и пека на 150 градуса.
Домашният козунак, месен на миксер е готов.
Вижте също как да омесите козунак в хлебопекарна и как да си направите козунак на конци без месене.
Коментари