Начин на приготвяне
Слагаме маята в купичка заедно със захарта, около 1 с.л., и 1 с.л. брашно. Стопляме малко водата и я прибавяме в купичката и разбъркваме. Оставяме за 15 минути маята да шупне.
Стаята, в която правим козунака, трябва да е топла. Изкарваме яйцата и брашното на стайна температура.
Разбиваме яйцата в купа и прибавяме захарта със затопленото (захарта е добавена при млякото преди да започнем, за да се разтопи) прясно мляко.
Добавяме по малко и разбъркваме, добавяме затопленото олио и половината от маслото (аз си разтопявам маслото и към него добавям олиото, така и двете са топли), ванилията и лимоновата есенция.
Пресяваме брашното 2-3 пъти и поръсваме с щипка сол. След това започваме да добавяме от брашното по малко, докато роботът бърка и оставяме да меси до получаване на меко и леко лепнещо тесто за козунак.
След това започваме да добавяме по 1-2 с.л от маслото, което остана. Оставяме да меси около 30-35 мин., като първо меси на по-ниски обороти, докато поеме маслото, а после на по-високи.
След това намазваме купата и покриваме тестото и оставяме да втасва на топло или във фурната на 50 градуса около час. След това отново примесваме и разделяме на топки.
Козуначеното руло направих, като разточих 2 топки тесто на правоъгълник и намазах със шипков мармалад. Поръсих с орехи единия правоъгълник и навих на руло, като защипах добре краищата.
Разточва се втори правоъгълник, малко по-голям от първия, който е обвивката, с която се прави плетеницата. Ролята на тази обвивка не е само декоративна.
При загряване плънката от мармалад или сладко се втечнява и има лошия навик да се излива навън. Така прихваната във втори слой, тя остава вътре и рулото изглежда чудесно, а най-важното не е омазано с изтекъл мармалад.
Готовият козунак се прехвърля в тава, застелена с хартия за печене и се оставя да втаса за около 40-45 минути.
Другите два козунака сплетох с по три фитила, като всеки фитил леко разточих и сложих начупен шоколад и хубаво прищипах. След това сплетох на козуначена плитка и един по-малък козунак, който е с два фитила и е обикновен. Тях също сложих в тава, застлана с хартия, покрих и оставих да втасват около час, час и нещо.
Мажем козунаците с 1 разбито яйце и 3 с.л. прясно мляко, може да поръсим с ядки. Печем в предварително загрята фурна около 40-45 мин. Първо, 10 мин. на 180 градуса и след това намаляваме на 150 градуса.
Ако виждате, че загаря сложете фолио отгоре. Като изкараме от фурната козунака, месен изцяло с кухненски робот, мажем със студен захарен сироп и поръсваме щедро със захар.