Грис кексчета

Грис кексчета
Снимка: Илиана Първанова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"От грис кексчетата всеки ще си хапне"

Необходими Продукти

  • царевичен грис - 1 ч.ч. 
  • кафява захар - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч. топла
  • лимонов сок - 3 с.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • шарлан - 3 с.л.
  • рожков - 1 с.л.
  • сода - 1 ч.л. равна
  • канела - 1 щипка
  • типово брашно - 1 ч.ч. (+ 3 с.л.)
  • пшенични трици - 1 ч.л. с връх
  • конопено брашно - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесваме царевичния грис и кафявата захар и ги накисваме с топла вода, която предварително сме разбъркали с прясно изцеден лимонов  сок.

Ароматизираме сместа за нашите мъфини с ванилия. Оставяме гриса да набъбва за около 1 час. След това в купата към него прибавяме и другите важни съставки - шарлан, сода, рожков, канела, пшенични трици и конопено брашно.

Разбърквайки с телена бъркалка, сгъстяваме с типово брашно (може да го заменим с пълнозърнесто) до получаване на гъста смес за кекс - нужно е 1 ч.ч. брашно (в случай че сме използвали едър грис и той не е набъбнал много и не е поел водата, може да добавим още 3 пълни с.л. брашно).

Намазваме формичките за мъфини (кексчета) с шарлан и символично поръсваме с брашно. По равно разпределяме сместа  в 12 бр. формички и печем веган кексчетата на 180 градуса за около половин час.

Готовите здравословни кексчета имат лека коричка и в същото време отвътре са пухкави и мекички.

Разкошни грис кексчета с свеж лимонов вкус и аромат на ванилия!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: