Начин на приготвяне
Натрошете маята в купичка, сипете 2 с.л. захар, половин чаша топло мляко и 3-4 с.л. брашно. Оставете да се активира, чак тогава е готова за прибавяне към другите продукти.
Разбийте яйцата със захарта, подсладителя (който е по желание), ароматите и млякото. Разтопете маста и смесете с олиото, ако нямате или не обичате, сложете масло.
Пресейте брашното и започнете да добавяте от млечната смес и маята. Хубаво разбъркайте и постепенно слагайте от мазнината. Когато вече е трудно за бъркане, започнете да месите с ръце като постоянно сипвате по лъжица от мазнината.
Готовото тесто за кифличките намажете с олио и оставете да втаса, след което оформете на кифлички.
Има много начини, но най-лесният е като разточите обла кора и нарежете на 8, 12 или 16 части, зависи колко големи искате да са вашите козуначени кифлички.
На късата част сложете парченце халва, а острия връх разрежете на 2-4 места за по-красив изглед след изпичане. Завивате кифличките и слагате в тави, застлани с хартия за печене на разстояние.
Оставяте ги да втасат, след което мажете, поръсвате със захар и печете в загрята фурна до златисто. Уточнявам, че бързо се запичат затова наблюдавайте, за да имате едни перфектни, златисти, ароматни домашни кифлички.
Добър апетит с лесните козуначени кифлички с какаова халва!