Начин на приготвяне
В топло прясно мляко се натрошава маята с лъжица захар и 3 с.л. брашно, оставя се да бухне.
С миксер се разбиват яйцата със захарта, прибавя се маята, заквасена сметана, разтопено масло, ванилия, кора от лимон, есенция портокал и с брашното се замесва тесто - да не лепне.
Меси се за кратко с олио и оставяме да втаса 1 час на топло, покрито с кърпа.
Разделяте козуначеното тесто на две части. От първата се оформят 8 топки.
В средата на всяка се поставя чаена лъжица течен шоколад, оформяме на топче и нареждаме в тава.
Второто топче се разделя на три части. Оформят се три фитила, всеки се сплесква, нареждат се парчета локум и стафиди, накиснати и отцедени в уиски.
Краищата се прищипват и фитилът се усуква. Сплитаме трита фитила на плитка, нарежда се в намаслена форма.
Оставяме за 1 час, намазва се с разбит белтък, поръсваме козунака със сусам, кафява захар и парчета локум, а козуначената питка в средата с цветни захарни пръчици и сусам.
Печем едно след друго. Питката в загрята фурна 170 °C за 30-35 минути, а козунака за 40 минути.
Изваждаме и козунакът и питата с локум и шоколад се покриват с кърпа!
Светли и вкусни Великденски празници!
Бъдете здрави и благословени!
Коментари