Начин на приготвяне
Затоплете мляко. В една част от него /около 50 мл/ с лъжичка захар, щипка сол, 2-3 лъжички брашно и разтворете маята. Оставете настрани да шупне. В другото мляко разтворете кристалната захар.
В подходяща дълбока купа разбийте с помощта на миксер яйцата /като на едното яйце отделите белтъка за намазване/, ванилията и лимоновата кора. Към тях добавете шупналата мая, олиото и постепенно прибавяйте брашното.
Бъркайте с миксер, докато тестото започне да се отлепя от съда. Изсипете готовото тесто за козунак на мазен плот и с мазни ръце оформете на топка. Поставете в чист съд и оставете да втаса около 2 часа на топло. Замесеното тесто трябва да бъде меко и да не лепне.
Втасалото тесто оформете на 2 фитила. Намажете с шоколад, прибавете накиснатите предварително в ром или коняк стафиди и завийте. Оплетете плитка и поставете в кексова форма или в друг съд за печене с дупка. Оставете отново да втаса, докато удвои обема си.
Намажете с отделения белтък и поръсете със захар. Изпечете втасалия козунак в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 1 час. Проверявайте готовността му с дървено шишче, което трябва да излезе сухо без тесто по него.
Вижте как се съхранява козунак или научете как се прави козунак на конци.